Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O počtoch členov a novinkách pre strany rozhodne NR v októbri

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Právna norma má určiť politickým stranám, ktoré chcú kandidovať do NR SR či Európskeho parlamentu, konkrétne počty členov.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Limity na počet členov politickej strany a ďalšie novinky pre fungovanie strán odsunul parlament na októbrovú schôdzu. O novele zákona o politických stranách debatovali poslanci aj v posledný ôsmy rokovací deň 34. schôdze Národnej rady (NR) SR. Zasadnutie ukončili zákonodarcovia hlasovaním o posledných prerokovaných bodoch.

Právna norma má určiť politickým stranám, ktoré chcú kandidovať do NR SR či Európskeho parlamentu, konkrétne počty členov. V prípade schválenia novely by tieto strany mali mať po novom aspoň 300 členov, teda dvojnásobok počtu kandidátov na listine, alebo aspoň 45 členov najvyššieho orgánu. Po novom by tiež mohli byť členmi strany všetci štátni občania SR. Novela má tiež zabrániť kupovaniu strán, zaviesť moratórium na zmenu názvu subjektu a upraviť nakladanie s finančnými darmi.

Novinkou by malo byť aj to, že názov politickej strany alebo jej skratka by nemali obsahovať meno alebo priezvisko osoby, ktorá je štatutárnym orgánom, členom štatutárneho orgánu alebo členom prípravného výboru strany. Strany by tiež mali mať riadne sídlo a nie iba nejakú schránku. Zmeny sa majú týkať aj pôžičiek, strany by na svojich webstránkach mali zverejňovať údaje o prijatej pôžičke aj s informáciami o osobe, ktorá ju poskytla. Mali by tak urobiť do 30 dní odo dňa uzatvorenia zmluvy o pôžičke.

Ďalší návrh hovorí o daroch. Strana by podľa neho mohla prijať dar alebo iné bezodplatné plnenie, iba ak jeho hodnota od jedného darcu nepresiahne v kalendárnom roku 300.000 eur. Rovnako by si strana mala po novom zriadiť platobný účet v Štátnej pokladnici, na ktorom budú príspevky zo štátneho rozpočtu. Číslo osobitného účtu by mala oznámiť ministerstvu financií a štátnej komisii, ktorá ho zverejní na webe. Tento účet by nemal byť rovnaký ako transparentný účet zriadený pre voľby.

V novele je aj opatrenie, aby tvorcovia strany a programu, pre ktorý bola ich strana zrušená, nemohli byť počas piatich rokov členom prípravného výboru akejkoľvek politickej strany, štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, členom najvyššieho, výkonného, rozhodcovského a revízneho orgánu akejkoľvek politickej strany. Za porušenie by mala hroziť strane pokuta 3500 eur.

Na októbrovej schôdzi čaká zákonodarcov aj novela, ktorá má zvýšiť základné platy starostov a primátorov. Rovnako by sa mali poslanci zaoberať aj novými pravidlami vo výbere ústavných sudcov. Rokovania o nich prebiehajú. Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) verí, že sa podarí nájsť dohodu.