Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Slovensko

O pomoc vo výzve pre neziskovky v kultúre už požiadalo 81 subjektov

Na snímke ministerka kultúry (MK) SR Natália Milanová (OĽANO) počas tlačovej konferencie počas tlačovej konferencie na tému Predstavenie ďalšej finančnej pomoci pre kultúrny a kreatívny priemysel a zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva 18. marca 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer

Žiadajú o dotácie v kumulatívnej výške 1,5 milióna eur.

Bratislava 18. marca (TASR) – Do výzvy určenej neziskovým organizáciám dlhodobo pôsobiacim v kultúre, ktorých činnosť paralyzovala pandémia ochorenia COVID-19, sa od začiatku marca zapojilo 81 subjektov. Žiadajú o dotácie v kumulatívnej výške 1,5 milióna eur. Na štvrtkovom tlačovom brífingu to uviedla ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO).

Oznámila tiež, že prvým úspešným žiadateľom už podpísala schválenie žiadostí. "Peniaze by mali dostať do konca mesiaca," dodala ministerka. Upozornila, že výzva je otvorená do konca marca. Apelovala preto na ďalšie subjekty, aby sa so žiadosťou o grant na ministerstvo kultúry (MK) obrátili. "Sme pripravení vyhovieť všetkým žiadateľom," uviedla.



Pripomenula, že dotácia je určená neziskovým organizáciám, ktoré vykázali minimálne 30-percentný medziročný pokles príjmov v kultúrno-kreatívnej činnosti. Výška poskytnutej dotácie sa bude pohybovať od 2000 do 50.000 eur.

Šéfka rezortu kultúry takisto avizovala, že MK pripravuje ďalšiu výzvu, ktorá bude zameraná na pomoc fyzickým osobám, profesionálom pôsobiacim v oblasti kultúrno-kreatívneho priemyslu (KKP). "Pracujeme na nej spolu s aktérmi z oblasti KKP, môžem spomenúť napríklad Hudobnú úniu Slovenska alebo Klub nezávislých divadiel," potvrdila. Upozornila zároveň, že nevyhnutnou podmienkou oprávnenej žiadosti bude zápis žiadateľa do evidencie profesionálnych umelcov a iných profesionálov v kultúre.

Detaily výzvy by v optimistickom scenári mohli byť podľa ministerky známe už počas apríla. Milanová naznačila, že parametre sa budú blížiť tým z minuloročnej výzvy na pomoc technickým a podporným profesiám v kultúrnom a kreatívnom priemysle postihnutým koronakrízou. V tejto výzve mohli žiadatelia získať za mesiace marec až september 2020 podporu vo výške 540 eur za mesiac, celkovo teda 3780 eur. Celkovo bolo vo výzve podporených 269 žiadostí s celkovou sumou podpory 853.200 eur.