Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Na post generálneho dozorcu ECAV sa hlásia štyria kandidáti

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Volebné konventy sa v cirkevných zboroch uskutočnia 4., 11. a 18. septembra. Následne sa budú hlasy sčítavať a budú vyhlásené výsledky volieb.

Bratislava 20. júla (TASR) - O funkciu generálneho dozorcu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku sa uchádzajú Marián Damankoš, Peter Gärtner, Ivan Trepáč a Renáta Vinczeová. Informuje o tom ECAV na Slovensku na svojom webe.

Do funkcie generálneho dozorcu kandidačná porada vo Zvolene na svojom zasadnutí ešte 4. júla v tajnom hlasovaní odporučila štyroch kandidátov. Damankoš je dozorcom Šarišsko-zemplínskeho seniorátu, Gärtner dozorcom Liptovsko-oravského seniorátu a Trepáč dozorcom Turčianskeho seniorátu. Vinczeová je v súčasnosti dištriktuálna dozorkyňa Západného dištriktu a súčasná zástupkyňa generálneho dozorcu ECAV.

Volebné konventy sa v cirkevných zboroch uskutočnia 4., 11. a 18. septembra. Následne sa budú hlasy sčítavať a budú vyhlásené výsledky volieb.

Ešte v máji 2021 sa generálny dozorca ECAV na Slovensku Ján Brozman vzdal svojej funkcie. Voľby, ktoré sa na uvoľnenú funkciu konali ešte v uplynulom roku a na jar tohto roku, boli neúspešné, pretože ani jeden z kandidátov nezískal potrebnú nadpolovičnú väčšinu hlasov.

Tlačová tajomníčka ECAV na Slovensku Jana Nunvářová pre TASR uviedla, že paritný systém vo vedení cirkevných zborov, seniorátov, dištriktov a v generálnom predsedníctve evanjelickej cirkvi funguje od roku 1736, keď do funkcií zvolili prvých dozorcov, v tom čase inšpektorov, z radov neordinovaných. Začiatkom 18. storočia to boli laici, najmä šľachtici a zemania, ktorí sa postarali o zničenú evanjelickú cirkev, stali sa jej donormi a autoritami. Ako ďalej dodala, podľa cirkevnej ústavy je predsedníctvo na každom stupni dvojité - jeden z duchovného stavu a jeden zo svetského. Ich hlavnou povinnosťou je ochrana záujmov cirkvi na danom stupni správy.