Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O prepustení Mariana K. z väzby bude rozhodovať ŠTS v Pezinku

Na snímke vpravo Marian K. odchádza zo Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, 23. júna 2018. Foto: TASR/Lenka Krošláková

O väzobnom stíhaní podnikateľa Mariana K. rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR.

Bratislava 12. novembra (TASR) - O prepustení podnikateľa Mariana K., ktorý nedávno podal žiadosť o prepustenie z väzby, bude rozhodovať Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku.

"V pondelok bola žiadosť obvineného M. K. o prepustenie z väzby so spisovým materiálom doručená sudcovi ŠTS pre prípravné konanie, pretože dozorujúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) žiadosti obvineného o prepustenie z väzby nevyhovel," uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. "Termín výsluchu obvineného zatiaľ nie je známy," doplnila v pondelok hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

V tejto veci dozorujúci prokurátor ÚŠP nedávno konštatoval, že jednotlivé úkony trestného stíhania, najmä výsluchy a znalecké dokazovanie, sú v podstatných častiach doposiaľ vykonávané plynulo a zákonne. Väzbu v protiklade s tvrdením obvineného umocňuje ďalšie, v poradí štvrté trestné stíhanie.

Marian K. je vo väzbe vo veci zmeniek v prípade TV Markíza za takmer 70 miliónov eur. Na Mariana K. a Pavla R. podala televízia trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v účtovníctve Markízy ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako došlo k uplatneniu podvodných nárokov.

O väzobnom stíhaní podnikateľa Mariana K. rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR. Prokurátor ÚŠP vydal 23. júla uznesenie na zaistenie majetku obvineného podnikateľa v súvislosti s trestnou vecou týkajúcou sa prevodu nehnuteľností v katastrálnom území Donovaly za pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného.