Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

O tajných službách v pléne nerokovali, Pavol Paška rozpravu neotvoril

Predseda NR SR Pavol Paška (uprostred). Foto: TASR/Michal Svítok

Predseda parlamentu diskusiu nedovolil, keďže ide o utajované materiály. Alojz Hlina tvrdí, že zásadný dôvod na neotvorenie tejto rozpravy neexistuje.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Poslanci Národnej rady SR o tajných službách v pléne diskutovať nemohli. Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) totiž v utorok (23.10.) ráno v rámci neverejného rokovania rozpravu k správe o činnosti SIS a k správe o plnení úloh Vojenského spravodajstva neotvoril. Rokovací poriadok diskusiu nezakazuje.

Podľa Pašku rozprava k správe o SIS prebehla v príslušnom výbore, kde sa mohli poslanci oboznámiť s materiálmi aj v písomnej podobe. "Materiály boli prerokované v stupni utajenia 'vyhradené', a toto štádium neumožňuje prekročenie tohto stupňa. Aj preto bolo zasadnutie neverejné. Rokovací poriadok neupravuje spôsob prerokovávania utajovaných materiálov. Doterajší systém rokovaní bol taký, že sa k nim rozprava ani v minulosti nekonala," uviedol pre TASR prostredníctvom svojho hovorcu Pavla Chovanca.

Vystúpiť v rozprave k správe o SIS chcel opozičný poslanec, člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Alojz Hlina (OĽaNO). "Zásadný dôvod na neotvorenie rozpravy neexistoval. Predseda parlamentu urobil to, čo nemal," povedal Hlina.

Vo svojom vystúpení chcel poukázať na to, že správa o činnosti SIS nehovorí o riziku, ktoré spôsobujú úžerníci v rómskych komunitách ovládajúci vyplácanie sociálnych dávok. "To spôsobuje vytváranie súkromných armád," povedal. Správa zároveň podľa jeho slov nehovorí ani o tom, nakoľko silný je záujem spravodajských služieb o získanie zvukového záznamu z Gorily.

Hlina sa však nevzdáva a je pripravený o týchto veciach hovoriť pri inom prerokúvanom bode. Keďže rokovací poriadok neumožňuje, aby rečník prihlásený do rozpravy hovoril o niečom inom, ako o predmete rozpravy, Hlina si chce počkať na "vecne príslušnejší bod schôdze".

Predseda Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS Pavol Abrhan (KDH) povedal, že v minulosti rozpravy k týmto bodom bývali. Prečo nebola aj v utorok, nevie. "Mala byť rozprava, každý bod by mal byť prerokovaný aj s rozpravou," myslí si.

SIS Správu o činnosti za rok 2011 zverejnila

V správe o činnosti SIS za minulý rok, ktorej časť po prvý raz od roku 2005 zverejnili, sa okrem iného píše, že tajná služba venovala pozornosť netransparentným aktivitám podnikateľských subjektov pri získavaní majetkových podielov vo verejných zdravotníckych zariadeniach. Zamerala sa predovšetkým na korupčné a lobistické praktiky predstaviteľov investičných skupín, ktorých cieľom bolo získať monopolné postavenie na trhu v segmente zdravotníctva.

SIS podľa správy získala v roku 2011 informácie o prípadoch korupcie a klientelizmu pri verejnom obstarávaní a prideľovaní peňazí zo štátneho rozpočtu v orgánoch miestnej a regionálnej samosprávy, v inštitúciách štátnej správy a v subjektoch s majetkovou účasťou štátu. Korupčné a klientelistické postupy sa zistili pri rozhodovaní o poskytovaní peňazí z európskych fondov a pri poskytovaní dotácií zo štátneho rozpočtu.

Tajná služba podľa zverejnenej správy upozornila na daňové podvody súvisiace s uplatňovaním neoprávnených daňových odpočtov DPH, krátením daní z príjmov a podvodmi so spotrebnými daňami. Na daňových podvodoch sa podieľali aj predstavitelia daňových a colných orgánov. Informovala príjemcov o aktivitách daňových subjektov, ktoré si na základe fiktívnych obchodov neoprávnene uplatňovali nadmerný odpočet DPH a znižovali základ dane z príjmu.