Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

O titul Strom roku 2012 súťaži aj 400-ročná lipa

Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Víťazný strom ankety dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 333 eur.

Bratislava 5. júla (TASR) - Až do 28. septembra môžu ľudia voliť spomedzi 12 finalistov nositeľa titulu Strom roka 2012. Skupinu najlepších spomedzi 69 prihlásených uchádzačov zvolila odborná porota. Víťazný strom bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.

Najmladším nominantom vo výbere poroty je 50-ročný hrab obyčajný z Martina, ktorý rastie v areáli základnej a materskej školy. Naopak, o vekový rekord súťažia dvaja finalisti. Vek lipy malolistej z obce Vavrečka odhadli organizátori na 400 rokov. Jarabina oskorušová z Modry by dokonca mohla byť stará pol tisícročia a je údajne najhrubšou oskorušou v Strednej Európe, s obvodom kmeňa takmer 500 cm. Vo finále je aj najväčší na Slovensku rastúci orech čierny zo Serede, s obvodom kmeňa 620 cm a výškou 25 metrov.

Víťazný strom ankety dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 333 eur. Rovnaký finančný príspevok dostanú aj stromy, ktoré dostanú druhý a tretí najlepší výsledok.

Hlasovať v ankete Nadácia Ekopolis môže každý prostredníctvom SMS správy, hlasovacieho lístka, poštou alebo priamo na webe nadácie www.ekopolis.sk. Detaily postupu pri hlasovaní sú dostupné na internetovej stránke.