Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

O vstupe do VOP Nováky uvažujú dve spoločnosti

Foto: TASR/Martin Baumann

VOP Nováky k dnešnému dňu zamestnáva celkom 144 ľudí. Len za minulý rok podnik skončil so stratou vyše 2,26 milióna eur.

Bratislava 25. mája (TASR) - Osud Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky je napriek nepriaznivej ekonomickej situácii ešte stále otvorený. Komisia, ktorá má do konca mesiaca pre ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) pripraviť varianty riešenia vzniknutej situácie, v súčasnosti posudzuje návrhy dvoch spoločností, ktoré majú záujem vstúpiť do podniku. "Rezort obrany je pripravený zastabilizovať VOP Nováky v strednodobom horizonte," uviedol pre TASR hovorca ministerstva Milan Vanga.

Ministerstvo podľa neho hľadá v prvom rade také možnosti, ktoré by umožnili podnik zachrániť. Odborná komisia v súčasnosti pracuje na piatich rôznych variantoch riešenia situácie vo VOP Nováky, z ktorých by si mal nakoniec minister vybrať jednu. "Ako najoptimálnejšie sa zatiaľ javí krátkodobé pokračovanie v prevádzke s paralelným hľadaním strategického partnera," uviedol Vanga. "Chceme pozerať aj na ten sociálny rozmer, ale nesmie to stáť extrémne veľa," priblížil kritéria výberu Glváč. Jeho rozhodnutie by malo byť známe už v prvej polovici júna.

VOP Nováky k dnešnému dňu zamestnáva celkom 144 ľudí. Len za minulý rok podnik skončil so stratou vyše 2,26 milióna eur. V priebehu prvých troch mesiacov tohto roku zaznamenal stratu ďalších takmer 115.000 eur.

Hlavným dôvodom nepriaznivej situácie v spoločnosti je tragická udalosť z 2. marca 2007. Tá mala negatívny vplyv na vývoj ekonomických výsledkov VOP Nováky v nasledujúcich rokoch. V dôsledku výbuchu totiž došlo aj k výraznému obmedzeniu výrobných schopností spoločnosti. "Negatívny vplyv na ekonomické ukazovatele spoločnosti má aj pretrvávajúca závislosť spoločnosti od zákaziek z rezortu obrany, ktorých objem sa každoročne znižuje a nepredpokladá sa jeho nárast," spresnil hovorca ministerstva obrany.