Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Obávaný sýkorovec M. Bihari alias Rus dostal nový trest

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Bihari je obžalovaný za účasť na vražde Miloša Piliara a tiež za pomoc pri vražde Dalera Hlavačku a Romana Deáka.

Banská Bystrica 20. januára (TASR) – Obávaného a vysokopostaveného člena zločineckého gangu sýkorovci Martina Bihariho, prezývaného Rus, odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici na nový súhrnný trest – 22 rokov väzenia s maximálnym stupňom stráženia. Senát zároveň zrušil doterajší právoplatný trest 21 rokov, ktorý dostal v inom procese v čase, keď bol na úteku. O rok viac dostal za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu pokusu, ku ktorému došlo ešte v roku 2006.

Priznal vinu

Rus sa dnes ku všetkému priznal a skutok oľutoval. Práva na odvolanie voči verdiktu sa vzdal. Jeho obhajca Luboš Mahdoň uviedol, že klient "je spokojný s týmto rozsudkom aj vzhľadom na to, čo ho ešte čaká".

Hlavné pojednávanie ŠTS sa dnes z dôvodu prísnych bezpečnostných opatrení uskutočnilo v Ústave na výkon väzby v Banskej Bystrici. Rus, ktorý bol vyše päť rokov na úteku, kým ho vlani v októbri nechytila česká polícia, vypovedá k trestnej činnosti sýkorovcov aj v inej kauze, polícii napomáha k objasneniu a priznáva svoj podiel na jej páchaní.

To všetko dnes bral senát ŠTS do úvahy pri rozhodovaní o výške trestu. Rovnako i jeho vyhlásenie o vine, ktoré urobil hneď na začiatku procesu, a tiež slová: "Úprimne ľutujem, čo sa stalo. Veľmi sa ospravedlňujem poškodenému." Keďže vinu priznal, ŠTS vykonával iba dokazovanie, ktoré má vplyv na rozhodnutie o výške trestu.

"Obžalovaný Martin Bihari požiadal o konanie o dohode o vine a treste, ktoré zo strany prokuratúry nebolo akceptované, keďže o to požiadal v štádiu, keď už bola obžaloba podaná dlhší čas. Po jej prečítaní urobil procesné vyhlásenie, kde v plnom rozsahu priznal svoju vinu. Súd mu mimoriadne znížil trest, ktorý mu hrozil, a to bolo doživotie. Treba povedať, že išlo o trestný čin iba v štádiu pokusu a je tam skutočne významná miera spolupráce obžalovaného," konštatoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. K rozsudku sa vyjadrí v zákonom stanovenej lehote.

Pokus o vraždu

Obžaloba z pokusu o úkladnú vraždu, ktorú dnes prejednával ŠTS, sa týka prípadu z roku 2006. Rus spolu s komplicmi z gangu - Martinom Kováčom, prezývaným Rybička, Jurijom Fejerom a Richardom Rakickým, ktorí už za to boli právoplatne odsúdení na základe dohody o vine a treste, plánovali likvidáciu Michala Škorvagu. Pokúsili sa o ňu dva razy. Kováč mal totiž so Škorvagom majetkové spory, ktoré súviseli s ich spoločným podnikaním.

Podľa obžaloby pri prvom pokuse, keď Bihari a Fejer vnikli na pozemok poškodeného s cieľom usmrtiť ho, ich vyrušila policajná hliadka. Echo cez vysielačku im dal Rakický, ktorý sedel v aute ako šofér a pozoroval okolie.

Pri druhom pokuse bol Fejer a Rakický, ktorý na Škorvagu vracajúceho sa z pohostinstva vystrelil minimálne šesťkrát zo zbrane s tlmičom, no minul ho. Rakického na akciu vyslal práve Bihari.

Trest nie je konečný

Dnešný trest 22 rokov väzenia pre Rusa však nie je konečný, keďže figuruje aj v megaprocese so "sýkorkami", ktorý trvá už rok a týka sa starých vrážd z rokov 1998 a 1999.

Je obžalovaný za účasť na vražde Miloša Piliara a tiež za pomoc pri vražde Dalera Hlavačku a Romana Deáka. Na lavici obžalovaných sedia spolu s ním viacerí členovia zločineckého gangu, ktorému šéfoval Róbert L. prezývaný Kýbel. Tí sa však zodpovedajú aj z vrážd Eduarda i Roberta Diničovcov a Alojza Házyho.

Rusovi hrozí mimoriadny trest 25 rokov až doživotie. Avšak vzhľadom na dnešné posudky, kde znalci nevylúčili možnosť jeho resocializácie, doživotný trest v megaprocese sa neočakáva.