Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Občan má byť na prvom mieste, myslí si Ivan Gašparovič

Prezident Ivan Gašparovič Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslancov okrem toho upozornil, že poslanecké lavice sú pre nich skúškou dôvery občanov a tiež zodpovednosti politických strán zastúpených v parlamente.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Občan má byť určujúcim subjektom štátnej moci. Na dnešnej ustanovujúcej schôdzi, ktorou Národná rada SR vstupuje do šiesteho volebného obdobia, to povedal prezident Ivan Gašparovič. Poslancov okrem toho upozornil, že poslanecké lavice sú pre nich skúškou dôvery občanov a tiež zodpovednosti politických strán zastúpených v parlamente.

Pripomenul tiež potrebu boja s nezamestnanosťou, zlepšenia vzdelávania či ochrany zdravia. V súvislosti s novou ekonomickou politikou poznamenal, že sa musí sústrediť na efektivitu. Riešiť treba podľa prezidenta aj poľnohospodárstvo. Podľa hlavy štátu má byť prosperujúce a roľnícky stav musí byť sebavedomý.

Prezident ďalej podotkol, že Slovensko čelí mnohým problémom, verí, že nová vláda ich bude riešiť zodpovedne. Novému parlamentu sľúbil spoluprácu pri zlepšovaní slovenskej legislatívy. "Som pripravený spolupracovať," vyhlásil.

Tu bude player


V súvislosti s medzinárodnými vzťahmi uviedol, že "základom našej zahraničnej politiky by mala byť predovšetkým kontinuita". Slovensko podľa neho patrí do EÚ. Pokiaľ ide o spojenectvá, zdôraznil potrebu plnenia záväzkov. Opozíciu prezident vyzval, aby "sme sa v zahraničnej a európskej agende nerozdeľovali".

V závere príhovoru hlava štátu poďakovala predchádzajúcemu parlamentu za spoluprácu. "Aj keď sme mali na niektoré problémy rozdielne názory, dôležité bolo, že sme ich riešili v súlade s kompetenciami a zodpovednosťou," uzavrel.