Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Občania SR, ktorí prišli o občianstvo, poukázali na protiústavný stav

Päť osôb, ktoré boli zbavené slovenského štátneho občianstva a Rada pre ľudskú dôstojnosť, ako ľudsko-právna organizácia s medzinárodným členstvom, pripravili memorandum, ktoré prišli doručiť na Úrad vlády SR v stredu 26. februára 2014 v Bratislave. Na snímke vľavo obyvateľ Levíc László Gubik informuje novinárov o celkovej situácii 700 obyvateľov SR, ktorí stratili slovenské štátne občianstvo. Foto: TASR/Vladimir Benko

Signatári memoranda požadujú, aby sa spomínaná právna norma vrátila do pôvodného stavu spred roku 2010.

Bratislava 26. februára (TASR) - Piati ľudia maďarskej národnosti žijúci na Slovensku, ktorí prišli prijatím maďarského občianstva o slovenské, dnes doručili na Úrad vlády SR a ministerstvo vnútra memorandum.

V ňom poukazujú na protiústavnosť slovenského zákona o štátnom občianstve. Novela z roku 2010, ktorou vtedajšia vláda Roberta Fica reagovala na maďarský zákon o dvojakom občianstve, odoberá slovenské pasy tým, ktorí dobrovoľne požiadajú o cudzie. Do takejto situácie sa dostali aj Ilona Tamás, Erzsébet Dolník, Gyula Kassai, István Fehér a László Gubík, ktorí boli podpísaní pod predmetným memorandom.

"Myslíme si, že táto novela je v rozpore s Ústavou SR. Tá jasne hovorí, že nikomu nemožno odňať štátne občianstvo SR proti jeho vôli. Novela je aj proti zdravému ľudskému rozumu, pretože nie je v záujme Slovenska, aby strácalo občanov, ktorí chcú na jeho území žiť, pracovať, platiť dane a mať rodinu," povedal pre TASR Gubík.

Ako najvypuklejší príklad uviedol prípad basketbalistu Antona Gavela, ktorý prišiel o slovenský pas a nemôže hrať za slovenskú reprezentáciu. Gavela počas svojho pôsobenia v bundesligovom Bambergu z legionárskych dôvodov prijal nemecké občianstvo.

Gubík, ktorý býva v Leviciach, prijal maďarské občianstvo v júli 2011, takže žije bez slovenského občianstva takmer tri roky. Vyškrtli ho z registra obyvateľov SR aj zo zoznamu voličov. Tým pádom sa nemôže zúčastňovať volieb na Slovensku. "Žijem naďalej vo svojom byte v Leviciach ako turista," konštatoval s tým, že každý deň stráca Slovensko svojich občanov, a to nielen maďarskej národnosti.

Odovzdanie memoranda poňali symbolicky. "Chceli sme tým naznačiť, aby sa v tejto veci už konečne niečo udialo," podčiarkol Gubík. Dnes mal totiž pôvodne zasadnúť Ústavný súd (ÚS) SR a rozhodnúť o sťažnosti skupiny poslancov Národnej rady SR. Tí sa na neho obrátili ešte v septembri 2011, pričom poukazovali na protiústavnosť zákona o štátnom občianstve. ÚS napriek viacnásobným sľubom verdikt nevyniesol, pričom aj dnešné svoje rozhodnutie odročil na neurčito.



Signatári memoranda požadujú, aby sa spomínaná právna norma vrátila do pôvodného stavu spred roku 2010.

Zákon o štátnom občianstve pripravil za tri a pol roka (od 17.7.2010 do 14.2.2014) o slovenský pas 722 ľudí, z toho 310 mužov a 412 žien. Najviac z nich (289) stratilo slovenské občianstvo pre prijatie českého. Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.

To už má pripravenú novelu zákona, ktorú predloží do pripomienkového konania v priebehu prvého polroka tohto roka. Ako pre TASR priblížil riaditeľ komunikačného odboru ministra vnútra Ivan Netík, získanie cudzieho občianstva bude naďalej viazané na trvalý pobyt. To bude dostatočná väzba slovenského žiadateľa na danú krajinu a nebude sa tak musieť obávať straty slovenského občianstva. Tí, ktorí oň pre súčasný zákon prišli, budú môcť znova o občianstvo požiadať.