Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Občanom by mala stačiť na komunikáciu s úradmi polovica času a peňazí

Foto: TASR

Po reforme verejnej správy s názvom ESO, ktorú odštartovalo ministerstvo vnútra, by to každého občana malo stáť o polovicu menej peňazí aj času.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Občan Slovenska počas svojho života minie pri komunikácii so štátnymi úradmi v priemere viac ako 1500 eur a stojí ho to 51 dní dovolenky. Po reforme verejnej správy s názvom ESO, ktorú odštartovalo ministerstvo vnútra, by to každého občana malo stáť o polovicu menej peňazí aj času. Šetriť by nemal len občan, ale zásadným spôsobom aj štát. Ministerstvo vnútra vypočítalo, že do roku 2016 by sa malo na štátnej správe ušetriť 700 miliónov eur.

"Vláda SR je presvedčená, že štát je veľmi drahý a pomerne neefektívny," povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) na dnešnej tlačovej konferencii. Na reformu vidí jedinečnú príležitosť, pretože nemusí o nej presviedčať žiadneho koaličného partnera. Cieľom reformy verejnej správy spolu s bojom proti daňovým únikom a efektívnym čerpaním eurofondov je pozitívny dosah na štátny rozpočet. Fico pripomenul, že Slovenská republika je sledovaná, ako si plní svoje záväzky k verejným financiám.

Podstatou reformy je redukcia 613 úradov miestnej štátnej správy na 79 okresných úradov. "Tieto okresné úrady budú pokrývať celú miestnu štátu správu, ktorá je dnes realizovaná na území obvodu alebo okresu viacerými miestnymi štátnymi orgánmi. Preto dôjde k zrušeniu špecializovanej štátnej správy aj na úrovni miestnej a všetky tieto orgány budú skoncentrované pod okresný úrad," vysvetlil premiér Fico. Zároveň by malo vzniknúť osem krajských organizácií, ktoré sa budú starať o fungovanie všetkých štátnych úradov v kraji. Vzniknúť by mali kontaktné centrá pre občanov, v ktorých vybavia všetko, čo sa týka štátnej správy. Zároveň by už ľudia nemuseli cestovať na úrad v mieste svojho trvalého pobytu, ale budú sa môcť obrátiť na kontaktné centrum kdekoľvek na Slovensku. Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že nejde o žiadny experiment, ale základy boli položené už počas prvej vlády Roberta Fica.

Štátne úrady by mali podľa nového modelu fungovať od 1. januára 2014. Všetky zásadné zmeny by sa mali udiať do konca súčasného volebného obdobia. Reforma by mala byť kompletne ukončená v roku 2020. Prvý krokom bolo zrušenie krajských úradov špecializovanej štátnej správy, ktoré na svojom poslednom rokovaní schválila vláda. Od 1. januára 2013 by mali ich kompetencie prejsť pod obvodné úrady v sídle kraja. Majetok štátu v správe týchto úradov sa zverí do správy ministerstva vnútra. Obdobne sa ministerstvu vnútra zveruje aj personálna pôsobnosť vo vzťahu k zamestnancom týchto úradov.

Ministerstvo vnútra predpokladá, že vďaka reforme verejnej správy v roku 2013 štát ušetrí na svojom fungovaní 50 miliónov eur, v roku 2014 ďalších 150, o rok neskôr 200 a v roku 2016 až 300 miliónov eur. Kaliňák predpokladá, že pri plnej elektronizácii mohlo byť fungovanie štátu lacnejšie o 400 miliónov eur ako v súčasnosti. Pre občanov by elektornizácia, ktorú by mali hradiť najmä európske fondy, znamenala okrem iného aj to, že štát by doklad od občana pýtal iba raz. Zriadiť by sa malo aj telefonické centrum pre občanov, na ktorom by sa dozvedeli všetko potrebné. Vzniknúť by mohlo na východnom Slovensku.