Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Obce súťažili o titul Dedina roka 2013

O prestížny titul Dedina roka 2013 a možnosť reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny súťažilo 27 obcí zo siedmich krajov Slovenska.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Prezentovať výsledky, skúsenosti a úspechy 15-ročného pôsobenia Programu obnovy dediny na Slovensku (POD), ako aj vyhodnotiť v poradí už 7. ročník súťaže Dedina roka 2013 je cieľom konferencie, ktorá sa uskutoční v stredu (18. 9.) v Banskej Bystrici.

Zúčastnia sa na nej starostovia obcí, zástupcovia štátnej správy, samosprávnych krajov a odborníci. Konferenciu s medzinárodnou účasťou organizuje rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR – Slovenská agentúra životného prostredia.

O prestížny titul Dedina roka 2013 a možnosť reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny súťažilo 27 obcí zo siedmich krajov Slovenska. V priebehu súťaže obce prezentovali úspešné postupy obnovy vidieka, zlepšenie kvality životného prostredia a rozvoj dedín na národnej a medzinárodnej úrovni.

Program obnovy dediny je obľúbeným a úspešným nástrojom rozvoja vidieka v štátoch Európy a od roku 1998 aj na Slovensku. Jeho cieľom je vytvorenie ekonomických, organizačných a odborných predpokladov podpory vidieckych komunít k tomu, aby sa vlastnými silami snažili o rozvoj zdravého životného prostredia, udržiavanie prírodných a kultúrnych hodnôt krajiny a rozvoj ekologicky neškodného hospodárenia s využitím miestnych zdrojov. Napĺňaním cieľov POD je podporovaná aj implementácia Európskeho dohovoru o krajine.

Informácie poskytol Odbor komunikácie MŽP SR.