Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Obce Gajary a Zohor dostanú do vlastníctva prebytočné vojenské bunkre

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Gajary dostanú 22 vojenských opevnení z druhej svetovej vojny, Zohor má do svojho vlastníctva prevziať 11 takýchto objektov. V oboch obciach už s prevodom súhlasili obecné zastupiteľstvá.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Obce Gajary a Zohor, do ktorých majetku chce ministerstvo obrany previesť vojenské bunkre, plánujú využiť tieto stavby na prezentáciu obce i regiónu. Bezodplatný prevod štátneho majetku dnes schválila vláda.

V prípade obce Gajary ide o 22 vojenských opevnení z druhej svetovej vojny, Zohor má do svojho vlastníctva prevziať 11 takýchto objektov. V oboch obciach už s prevodom súhlasili obecné zastupiteľstvá.

"Tie bunkre, ktoré sú v blízkosti cyklotrasy vedúcej z Bratislavy až do Moravského sv. Jána, chceme využiť ako turistické atrakcie, plánujeme sa v tomto smere v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom uchádzať o granty," uviedol pre TASR starosta obce Gajary Peter Tydlitát. Tie, ktoré nie sú v záplavovom území rieky Moravy, chce obec dať v spolupráci s Vojenským historickom ústave (VHÚ) do pôvodného stavu. "Mali by jednak pripomínať históriu a účel, pre ktorý boli tieto malé vojenské opevnenia vybudované, a tiež to, že kopírujú líniu bývalej železnej opony," dodal starosta. O bunkre prejavili záujem aj občianske združenia. "Majú záujem ich spravovať, sme naklonení im niektoré dať do prenájmu," potvrdil starosta Gajár. Konkrétnosťami sa však podľa neho bude obec zaoberať až potom, keď bude mať bunkre vo svojom vlastníctve.

To isté uviedla aj starostka Zohora Eva Michalinová. "Aj my chceme využiť bunkre v blízkosti cyklotrasy na propagáciu obce i regiónu," uviedla. O nápadoch a konkrétnom využití malých vojenských opevnení bude obecné zastupiteľstvo podľa starostky rozhodovať najskôr na jar budúceho roka.

Ministerstvo obrany ponúklo doteraz nevyužívaný majetok štátnym rozpočtovým a príspevkovým organizáciám. Tie však o to neprejavili záujem. Po neúspešnom ponukovom konaní bol preto majetok štátu ponúknutý v zmysle zákona obci, na ktorej území sa tento majetok nachádza. Návrh na bezodplatný prevod štátneho majetku prešiel v septembri medzirezortným pripomienkovým konaním.

Ako uviedol minister obrany Martin Glváč, záujmom rezortu obrany je, aby tieto opevnenia slúžili občanom. "Obce, ktoré sa chcú o takéto prebytočné objekty starať určite vždy podporíme. Aj na dvoch bunkroch v Bratislave vidíme, čo dokáže spraviť so zdanlivo nevyužiteľnými objektmi nadšenie pre históriu," povedal šéf rezortu obrany.

Stále ľahké opevnenia boli na území bratislavského predmostia budované už od roku 1933. "Predovšetkým kvôli excentrickej polohe Bratislavy a rovnako z hľadiska potenciálneho nebezpečenstva zo strany Maďarska," vysvetlil historik Vojenského historického ústavu Peter Chorvát. Opevnenia na Záhorí boli postavené v roku 1938 v súvislosti s pripojením Rakúska k Nemecku. "V čase, keď sa nacistické Nemecko dostalo do bezprostrednej blízkosti Bratislavy, pričom hranica v tomto regióne nebola predtým dostatočne vojensky zaistená," vysvetlil s tým, že v súčasnosti už nie je dôvod na ich udržiavanie v správe rezortu obrany.