Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Obce a mestá získajú 10 miliónov eur na likvidáciu čiernych skládok

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na likvidáciu opusteného odpadu envirorezort získal 10 miliónov eur zo zanikajúceho Recyklačného fondu.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Štát pomôže obciam a mestám s riešením dlhoročného problému čiernych skládok. Časť z nich zmizne ešte do konca tohto roka. Postará sa o to nový program s názvom Veľké upratovanie Slovenska, ktorý dnes oficiálne odštartoval minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD).

Na likvidáciu opusteného odpadu, ako sa čierne skládky oficiálne nazývajú, envirorezort získal 10 miliónov eur zo zanikajúceho Recyklačného fondu. Umožnila to minuloročná zmena v zákone o odpadoch. Program určený pre samosprávy bude spravovať Environmentálny fond.

„Chcem konštatovať, že za posledných 25 rokov sa téme čiernych skládok nikto na Slovensku systematicky nevenoval a prvýkrát historicky ministerstvo životného prostredia prichádza s konkrétnym a premysleným programom na ich odstraňovanie,“ uviedol dnes minister.



Žiga pripomenul, že obce a mestá nemajú na riešenie problému dostatok financií. Zmyslom programu je nastaviť akúsi nulovú štartovaciu čiaru pre primátorov a starostov, ktorí v zmysle novoprijatého zákona o odpadoch budú mať čierne skládky aj naďalej na starosti, proti čomu protestovali. „Verím, že po tejto aktivite bude Slovensko čistejšie,“ zdôraznil minister.

Výzvu súvisiacu s programom zverejnil Environmentálny fond 16. apríla. Samosprávy môžu predkladať žiadosti do 17. júla a čistenie sa musí skončiť do konca novembra. Štát preplatí 95 percent nákladov, zvyšných päť samospráva. Financovať sa pritom bude zber, odvoz, uloženie odpadov na legálne skládky, prípadne ich zlikvidovanie v spaľovni.

Monitoring vlani ukázal, že na Slovensku je momentálne približne 2500 evidovaných nelegálnych skládok, ďalších až 7000 je neoficiálnych. Žiga dnes priznal, že vyčlenených 10 miliónov nebude stačiť na odstránenie všetkých. Ani si netrúfol odhadnúť, aká časť čiernych skládok by mohla byť vďaka programu zlikvidovaná. To bude podľa neho jasnejšie na konci júla, keď sa výzva uzavrie a vyhodnotia žiadosti.

„Povedať v tejto chvíli, či to bude tisíc alebo dvetisíc skládok, je veľmi predčasné,“ uviedol Žiga. Odhadol, že likvidácia jednej malej až stredne veľkej skládky, akých je najviac, si vyžiada 5000 až 8000 eur. Program bude určený aj pre odstraňovanie veľkých čiernych skládok až do sumy 100.000 eur.

Podľa ministra je už teraz zrejmé, že zo strany obcí a miest je o program veľký záujem. Prisľúbil, že v prípade úspechu programu sa bude snažiť v budúcnosti získať z Environmentálneho fondu, Recyklačného fondu alebo štátneho rozpočtu ďalšie prostriedky na tento účel.

Riaditeľ Environmentálneho fondu Branislav Valovič vysvetlil, že žiadosti a projekty samospráv budú posudzovať externí hodnotitelia. Body získajú na základe sociálno-ekonomických, environmentálnych a technicko-funkčných kritérií. „Bude sa zohľadňovať napríklad HDP v danom regióne, nezamestnanosť, či samospráva urobí len odvoz odpadu, alebo ho vytriedi a zhodnotí, či bude sanovať dané miesto,“ opísal Valovič.

Problematiku čiernych skládok envirorezort zakomponoval aj do nového zákona o odpadoch, ktorý začne platiť od začiatku budúceho roka. Nový zákon zvyšuje právomoci polície a sprísňuje sankcie pre tvorcov čiernych skládok. Pokuty pre fyzické osoby sa zvyšujú desaťnásobne až do 1500 eur. Právnickým osobám bude po novom hroziť v tejto súvislosti pokuta až 350.000 eur.

Žiga pripustil, že problém opusteného odpadu sa na Slovensku definitívne vyrieši až vtedy, keď sa zmení myslenie väčšiny ľudí, ktorí prestanú byť ľahostajní k životnému prostrediu.