Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Obce neprídu o možnosť rozhodovať o peniazoch na činnosť detí

Béla Bugár Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanci dnes totiž odmietli novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorou chcel opozičný Most-Híd okresať právomoci obciam.

Bratislava 29. mája (TASR) - Obce neprídu o možnosť rozhodovať o peniazoch na činnosť detí. Poslanci dnes totiž odmietli novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorou chcel opozičný Most-Híd okresať právomoci obciam. Andrej Hrnčiar, Béla Bugár, Arpád Érsek a Gábor Gál chceli zariadiť, aby obce museli posielať peniaze tým centrám voľného času (CVČ), ktoré určia rodičia čestným vyhlásením.

"Novelizáciou sa odníme právomoc rozhodovať o financiách obce a bude na vôli zákonného zástupcu dieťaťa určiť, do ktorého centra voľného času postúpi obec financie, ktoré získala od štátu na aktivity dieťaťa," vysvetlili predkladatelia v návrhu. Tvrdia, že vďaka novele by peniaze určené na činnosť detí nemohla obec prideľovať tým centrám voľného času, ktoré chce podporovať, ale tým, ktoré dieťa reálne navštevuje.

Bugárovci novelou reagovali na situáciu, ktorá vznikla zmenou financovania CVČ. S tou prišiel vlani rezort školstva. V súčasnosti obce dostávajú finančné prostriedky na záujmové činnosti podľa počtu detí vo veku od päť do 15 rokov, ktoré v nej majú trvalý pobyt. Následne ich majú prideľovať zariadeniu, ktoré dieťa navštevuje. Do prijatia tohto zákona dostávali peniaze priamo mestá a obce, kde deti navštevujú jednotlivé centrá voľného času.

Ministerstvo školstva chcelo novelou zabrániť netransparentnosti pri financovaní voľnočasových aktivít a upraviť zber údajov na účely rozdeľovania peňazí. Podľa bugárovcov však zákon dnes prináša každému centru, ktoré poskytuje výchovu pre deti z iných obcí, finančnú neistotu a obavu, ako a kedy sa jednotlivé obce rozhodnú prispieť na ich činnosť za deti z iných obcí. Problém nastáva podľa Mosta-Híd aj vtedy, ak si centrá susediacich obcí vzájomne poskytujú výchovnú činnosť (napr. Martin-Vrútky), resp. ak obec na svojom území nemá zriadené CVČ a túto funkciu zabezpečuje mesto, resp. iná obec.