Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Obce zverejnia do pondelka informáciu o práve voliť a byť volený

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Právo voliť do Národnej rady SR má občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov.

Bratislava 16. júna (TASR) - Obce a mestá zverejnia najneskôr v pondelok 19. júna na úradnej tabuli a na webovom sídle, ak ho majú zriadené, informáciu o podmienkach práva voliť a byť volený vo voľbách do Národnej rady SR. Lehotu ukladá zákon o podmienkach výkonu volebného práva. Parlamentné voľby sa uskutočnia v sobotu 30. septembra. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

Ministerstvo vnútra zverejnilo pre samosprávy vzor informácie na svojom webe. "V obciach, v ktorých majú obyvatelia právo používať v úradnom styku jazyk národnostnej menšiny, bude informácia pre voliča uverejnená aj v jazyku príslušnej menšiny," pripomenula hovorkyňa.

Právo voliť do Národnej rady SR má občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodu ochrany verejného zdravia, ak osobitný zákon v čase pandémie neustanoví inak.

Za poslanca Národnej rady SR môže byť zvolený občan SR, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕši 21 rokov a má trvalý pobyt na Slovensku. Prekážkou práva byť volený je výkon trestu odňatia slobody, právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, ak odsúdenie nebolo zahladené, a pozbavenie spôsobilosti na právne úkony.

Volič môže hlasovať v okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný, alebo v ktoromkoľvek volebnom okrsku na základe hlasovacieho preukazu. Hlasovacie preukazy začnú obce vydávať od 16. augusta. Zo zahraničia je možné voliť poštou. O voľbu poštou možno požiadať do 9. augusta. Pri posledných voľbách do Národnej rady SR v roku 2020 bolo zapísaných v zoznamoch 4.432.419 voličov.

Voliči nájdu komplexné informácie k voľbám aj na webe ministerstva vnútra.