Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Obchod zvládol prípravu, konverziu aj implementáciu eura bez problémov

Ilustračná fotografia Foto: TASR

Subjekty sektora obchodu pri zavádzaní eura spolupracovali s bankami v otázke predzásobenia a doplňovania obeživa, ktoré bolo podľa jeho slov už v prvých dňoch roka 2009 plynulé.

Bratislava 15. januára (TASR) - Obchod po viac ako dvojročnej príprave vyriešil všetky problémy súvisiace s prípravou a zavedením eura na Slovensku. Nevytvárali sa rady pred pokladňami, nebola nervozita, fungovali bankomaty a obchody boli novou menou dostatočne predzásobené.

"Obchod excelentne zvládol prípravu, konverziu i celý proces implementácie novej meny a platí to aj pre zariadenia cestovného ruchu," konštatoval pre TASR generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Jozef Orgonáš.

Subjekty sektora obchodu pri zavádzaní eura spolupracovali s bankami v otázke predzásobenia a doplňovania obeživa, ktoré bolo podľa jeho slov už v prvých dňoch roka 2009 plynulé. Nešlo o jednoduchú úlohu. Centrálna banka uviedla do obehu 187 miliónov kusov (ks) bankoviek a 500 miliónov ks mincí. Závažnosť tejto logistickej úlohy sa multiplikovala aspektom bezpečnosti, viazanosti peňazí, prípadne pôžičkou. Včas a bez ťažkostí začali po Novom roku 2009 pracovať bankomaty a POS terminály.

Obchod pripravoval svojich pracovníkov, najmä v pokladniach a tam, kde bol styk s hotovosťou. Školenia sa orientovali na rozpoznávanie novej meny, ochranné prvky, falzifikáty či technické riešenie hotovosti v pokladniciach. Pracovníkov upozorňovali, ako nepodliehať panike a nervozite a vyzývali k uvedomeniu si, že každý pokladník má hmotnú zodpovednosť.

"Očakávaná panika či zvýšená nervozita sa však 2. januára 2009 ani v ďalších dňoch nekonali. Naopak, zákazníci boli trpezliví a vzájomne s pokladníkmi sa podporovali pri zvýšenej kontrole výdavkov, aby bolo všetko v poriadku," dodal Orgonáš.

V praxi sa neprejavili ani obavy z obdobia pred zavedením meny, že obchodníci zvýšia ceny tovarov. Monitoring Štatistického úradu SR 2. a 5. januára 2009 potvrdil, že "ceny sú stabilné a obchod a zariadenia CR dodržali svoje slovo a nezvyšovali ceny". Zaviazali sa k tomu v júli 2008 pristúpením k Etickému kódexu a podpísaním Výzvy ZOCR k cenovej stabilite.

K spokojnosti prispelo aj duálne zobrazovanie, správne prepočty a pripravenosť v oblasti softvéru a hardvéru. "Asi 15.000 pracovníkov obchodu zabezpečovalo plnenie úloh pri nábehu eura počas noci z 31. decembra 2008 na 1. januára 2009." Pokojná situácia pri konverzii na euro bola tiež v odvetví turizmu. Pre mnohé zariadenia euro nebolo pred 1. januárom 2009 novinkou - cudzinci bežne platili eurom v hoteloch a reštauráciách. Obchodníci však postrehli, že zákazníci spočiatku väčšinou platili slovenskými korunami. Dňom, keď sa počas platobných operácií použilo pri platbách viac eur ako korún, bol 7. január.

"Paradoxom je, že najviac problémov majú občania, obchodný sektor a banky s 1- a 2-centovými mincami. Z pohľadu zaokrúhľovania, ktoré sa na Slovensku používalo v posledných rokoch na 50 halierov, sa 1- a 2-centové mince javia nadbytočné," zdôraznil za obchod a turizmus Orgonáš.

Euro prinieslo rad výhod a Orgonáš z minima nevýhod po zavedení eura spomenul v kontexte devalvácie okolitých mien fenomén nákupnej turistiky.