Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Obchodníci rešpektujú rozhodnutie vlády nepredávať český alkohol

Krčmárka v Košiciach sťahuje český alkohol z predaja Foto: TASR/František iván

Od 17.00 hod sa snažia slovenskí obchodníci nepredávať viac ako 20-% alkohol z Českej republiky.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Obchodníci rešpektujú rozhodnutie vlády o zákaze predaja a dovozu viac ako 20-% alkoholu z Českej republiky (ČR). Od 17.00 h sa tak snažia neponúkať takýto alkohol na pultoch svojich predajní.

"Jedná sa o náročný proces, budeme sa snažiť zabezpečiť ho podľa podmienok uvedených v rozhodnutí," konštatoval pre TASR podpredseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko Martin Katriak. Opatrenie spôsobí podľa jeho slov obchodníkom v prvom rade problém so stiahnutím a úschovou tohto alkoholu. "Budeme musieť nájsť miesto v predajni, kde tento tovar uložíme. Tiež budeme musieť s českými partnermi dohodnúť odklad dodávok, ktorý by sme mali podľa zmlúv riadne odobrať," vysvetli Katriak. Obáva sa preto, že sa to všetko nestihne do stanoveného termínu 17.00 h.

"V tejto veci budeme striktne dodržiavať nariadenia vlády SR a Úradu pre verejné zdravotníctvo," avizoval Miroslav Chmelár zo spoločnosti AHOLD, ktorá na Slovensku prevádzkuje predajne Hypernova a Albert. Stiahnutie alkoholu vyrobeného v ČR je podľa jeho slov sieť pripravená spraviť ešte dnes.

"Ide o mimoriadne opatrenie, pre ktoré máme pochopenie," pridal sa generálny riaditeľ BILLA Česká republika a Slovensko Jaroslaw Szczypka.

Podľa Petra Sklenářa z Tesco Stores SR spoločnosť prijala v tejto situácii všetky opatrenia na to, aby vo veľmi krátkom čase zabezpečila požiadavku štátnych orgánov na stiahnutie českého alkoholu z predaja a zastavila jeho dovoz. "Zároveň sa pokúsime výpadok ponuky nahradiť slovenskou produkciou," avizoval.

Zákaz dovozu a predaja českého alkoholu platí na Slovensku oddnes od 17.00 h a vzťahuje sa na viac ako 20-% alkohol.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal vyše 20 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V ČR preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 % alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí. Na Slovensku sa zatiaľ zaznamenal iba jeden prípad, hospitalizovaných bolo osem ľudí.

Na zákaz predaja českého alkoholu bude dozerať aj Slovenská obchodná inšpekcia

Kontrolovať zákaz predaja a dovozu českého alkoholu na Slovensku bude aj Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Od stredy (19.9.) z tohto dôvodu dočasne zmení zameranie svojej kontrolnej činnosti.

"Po dohode s Úradom verejného zdravotníctva SR prioritne zameria svoje kontroly na veľké obchodné siete," avizovala vedúca komunikačného oddelenia ministerstva hospodárstva Dagmar Hlavatá. Výsledky kontrol sa budú podľa jej slov následne postupovať príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

Polícia bude spolupracovať pri dohľade nad zákazom predaja liehovín z Česka

Polícia je pripravená poskytnúť maximálnu súčinnosť pracovníkom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy, ako aj Ministerstvu zdravotníctva SR a ďalším kompetentným orgánom pri kontrole dodržiavania dočasného zákazu uvádzať, predávať a používať liehoviny s obsahom etanolu od 20 percent vyrobené v Českej republike. Zákaz platí od 17.00 h dnešného dňa.

V platnosti sú aj naďalej pokyny prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara pre jednotlivé krajské policajné riaditeľstvá, ktoré sa týkajú kontroly prepravy a distribúcie kontaminovaného alkoholu z Českej republiky na územie Slovenska pri výkone dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, pri zabezpečovaní verejného poriadku a súčinnosti s inými vecne a miestne príslušnými orgánmi štátnej správy.