Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rezort vnútra stále nepredložil novelu o občianstve, má prísť čoskoro

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa novely, ktorú pripravuje ministerstvo vnútra, má byť získanie cudzieho občianstva naďalej viazané na trvalý pobyt.

Bratislava 15. júna (TASR) - Ministerstvo vnútra SR stále nepredložilo svoju novelu zákona o štátnom občianstve, ktorá má napraviť problém s odoberaním slovenského občianstva pre prijatie cudzieho. Do medzirezortného pripomienkového konania a do vlády by mala prísť v najbližších týždňoch. Začiatkom roka ministerstvo hovorilo, že novela príde v priebehu prvého polroka.

"Ministerstvo vnútra SR vyhodnocuje pripomienky, ktoré dostalo od medzinárodných organizácií a iných partnerov k pripravovanému návrhu novely zákona. Po ich vyhodnotení posunieme návrh novely do legislatívneho procesu v najbližších týždňoch," uviedol pre TASR Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR. O slovenské občianstvo prišlo pre súčasný zákon dosiaľ 830 ľudí.

Zákon o štátnom občianstve

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.

Podľa novely, ktorú pripravuje ministerstvo vnútra, má byť získanie cudzieho občianstva naďalej viazané na trvalý pobyt. To bude podľa hovorcu ministra Ivana Netíka dostatočná väzba slovenského žiadateľa na danú krajinu a nebude sa tak musieť obávať straty slovenského občianstva. Tí, ktorí oň pre súčasný zákon prišli, budú môcť znova o občianstvo požiadať.

Súčasná právna norma je momentálne na Ústavnom súde SR. Skupina poslancov Národnej rady SR, ktorú vedie Gábor Gál (Most-Híd), namieta, že ustanovenie zákona hovoriace o strate štátneho občianstva SR tým, že občan prijme štátne občianstvo iného štátu, je v rozpore s Ústavou SR. Ústavný súd SR o tom stále nerozhodol.