Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Služba v cudzom vojsku bez povolenia má znamenať stratu občianstva

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V súčasnosti možno prísť o slovenský pas prepustením zo štátneho zväzku SR na vlastnú žiadosť alebo nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva na základe výslovného prejavu vôle.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Slováci by mohli prichádzať o svoje občianstvo aj v prípade, ak slúžia bez povolenia v ozbrojených silách cudzieho štátu alebo sa dobrovoľne pripoja k akejkoľvek ozbrojenej skupine či organizácii na území cudzej krajiny.

Túto novú podmienku straty slovenského pasu chce zaviesť poslanec NR SR Alojz Hlina (nezaradený). Jeho novelou zákona o štátnom občianstve sa bude parlament zaoberať na najbližšej schôdzi.

V súčasnosti možno prísť o slovenský pas prepustením zo štátneho zväzku SR na vlastnú žiadosť alebo nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva na základe výslovného prejavu vôle. Hlina je však presvedčený, že to nestačí. Svojou novelou reaguje najmä na enormne narastajúce riziko pripojenia sa občanov Slovenskej republiky k rôznym teroristickým a extrémistickým ozbrojeným skupinám alebo organizáciám na území cudzieho štátu, ako napr. Islamský štát.

"Návrat týchto občanov po uskutočňovaní rôznych teroristických a extrémistických aktivít v cudzine späť do Slovenskej republiky by predstavoval bezpečnostné riziko pre SR a EÚ a máme za to, že je nevyhnutné z hľadiska národnej bezpečnosti Slovenskej republiky takéto konanie sankcionovať nielen prostredníctvom trestného práva, ale aj správneho práva," vysvetľuje opozičný poslanec.

Zmeniť súčasný zákon o štátnom občianstve sa opozícia pokúša už roky. Kým Hlina ho chce sprísniť, zámerom opozičných strán, najmä Mostu-Híd, bolo zmiernenie podmienok straty slovenského pasu.

Most-Híd pripravuje aj podanie zákona o štátnom občianstve na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Strana je presvedčená, že zákon porušuje práva ľudí, ktorí nedobrovoľne prichádzajú o slovenský pas, keď prijmú občianstvo iného štátu.


Zákon pripravil o slovenský pas za vyše štyri roky 923 ľudí



Zákon o štátnom občianstve pripravil za vyše štyri roky (od 17.7.2010 do 7.11.2014) o slovenský pas 923 ľudí. Najčastejšie stratili ľudia slovenské občianstvo prijatím českého (341). Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR.

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo nemecké (178), rakúske (134), britské (82), maďarské (57), americké (23), belgické (21), nórske a holandské (obe po 19), írske (10), talianske (9), švajčiarske a austrálske (5), francúzske a kanadské (obe po 4), islandské, čínske, poľské a švédske (všetky po 2), ukrajinské, ruské, dánske, novozélandské (všetky po 1).

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD). Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.

Zmiernením zákona sa zaoberá ministerstvo vnútra



Ministerstvo vnútra stále nepredložilo svoju novelu zákona o štátnom občianstve, ktorou chce riešiť problém s odoberaním slovenského pasu pre prijatie cudzieho občianstva. Naďalej študuje analýzu, ktorú dostalo od rezortu diplomacie v polovici októbra. TASR to potvrdil tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra SR.

"Po naštudovaní sa plánuje minister vnútra SR Robert Kaliňák stretnúť s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom a potom sa rozhodne, v akej výslednej podobe pôjde do legislatívneho procesu zákon o štátnom občianstve," odpovedal tlačový odbor na otázku, kedy príde novela do medzirezortného pripomienkového konania a do vlády. Slovenské občianstvo stratilo pre prijatie cudzieho dosiaľ 923 občanov.

Ministerstvo vnútra sa zmiernením zákona zaoberá už mesiace. Podľa pripravovanej novely by získanie cudzieho občianstva malo byť naďalej viazané na trvalý pobyt. To má byť dostatočná väzba slovenského žiadateľa na danú krajinu a nebude sa tak musieť obávať straty slovenského občianstva. Tí, ktorí oň pre súčasný zákon prišli, budú môcť znova o občianstvo požiadať.

Ministerstvo návrh zákona ešte nepredložilo

Zákonom sa zaoberal aj Ústavný súd SR, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavný, alebo nie je. Podľa Mosta-Híd je v rozpore s Ústavou SR. V parlamente sa bugárovci pokúšajú problém so stratou občianstva vyriešiť vlastnou novelou zákona. Mala by vrátiť stav pred rok 2010, teda pred prijatie zákona o občianstve. Ľudia by tak mohli mať dvojaké občianstvo. Svoju novelu má aj hnutie OĽaNO, ktoré navrhuje podmienky, za ktorých by bolo možné mať dvojaké občianstvo.