Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Európsky deň obetí zločinu priblíži odborná konferencia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na Slovensku sa obetiam trestných činov rôzneho charakteru venujú členovia Občianskeho združenia Pomoc obetiam násilia.

Brusel 22. februára (TASR) - Obete trestných činov majú svoje práva. Za ich dodržiavanie sa v európskych krajinách zasadzujú najmä občianske združenia. Európsky deň obetí zločinu pripadá na 22. februára. Rôzne zdroje používajú aj názvy Európsky deň kriminality či obetí násilia.

V kinosále Národnej rady Slovenskej republiky sa má v utorok konať odborná konferencia Práva a potreby obetí trestných činov pri príležitosti Európskeho dňa obetí trestných činov. Na svojej webovej stránke o tom informuje Občianske združenie Pomoc obetiam násilia a pre TASR to dnes potvrdil aj Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR.

Záštitu nad konferenciou prevzali podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská a predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Erika Jurinová. Odbornou garantkou konferencie je zakladateľka OZ Pomoc obetiam násilia Janka Šípošová. Konferenciu pripravilo OZ v spolupráci s NR SR.

Ochrane práv obetí kriminality sa na Slovensku spravidla venuje menšia pozornosť ako ochrane práv tých, ktorí trestné činy vykonali. Aj túto nerovnosť má riešiť nový zákon z dielne Ministerstva spravodlivosti SR, ktorý je v súčasnosti v procese prípravy paragrafového znenia. Jeho príprava si vyžaduje širšiu diskusiu, do ktorej by sa mala zapojiť aj odborná verejnosť, uviedlo na svojej webovej stránke OZ. Odborná konferencia sa bude venovať v prvom rade problematike služieb pre obete v širokom zmysle slova aj pre špecifické skupiny obetí. Táto problematika zároveň predstavuje významnú časť pripravovaného zákona o obetiach, zdôraznilo OZ.

Obete trestných činov majú svoje práva. Za ich dodržiavanie sa v európskych krajinách zasadzujú občianske združenia.

V Úradnom vestníku Európskej únie 14. novembra 2012 bola uverejnená Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2012/29/EÚ, ktorou sa stanovili minimálne normy v oblasti podpory a ochrany obetí trestných činov a ktorou sa nahradilo rámcové rozhodnutie Rady 2001/220/SVV.

Smernica nadobudla účinnosť nasledujúci deň po svojom uverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie. Členské štáty EÚ mali uviesť do účinnosti zákony, právne predpisy a správne opatrenia potrebné na dosiahnutie súladu s touto smernicou do 16. novembra 2015.

Európske organizácie poskytujúce služby obetiam rôznych foriem zločinov založili v roku 1989 Európske fórum služieb obetiam. O rok neskôr, 22. februára 1990, bola vyhlásená Charta obetí zločinu, a od roku 1993 sa 22. február pripomína ako Európsky deň obetí zločinu.

Na Slovensku sa obetiam trestných činov rôzneho charakteru venujú členovia Občianskeho združenia Pomoc obetiam násilia (OZ PON). Zameriavajú sa, podobne ako v iných krajinách Európy, na pomoc obetiam trestných činov, domáceho násilia, dopravných nehôd, katastrof a nešťastných udalostí, ale aj na prevenciu kriminality.

OZ PON bolo od roku 1997 pozorovateľom Európskeho fóra služieb obetiam; v máji 2000 sa stalo jeho riadnym členom.

Obete trestných činov a násilia majú právo na prístup k službám pomoci, ďalej na pomoc poskytovanú vybranými a školenými pracovníkmi, na bezplatné služby pomoci, na dôverný charakter služieb pomoci, na osobnú nezávislosť v rozhodovaní a na služby, ktoré sú nezávislé.

Európske fórum služieb obetiam (Victim Support Europe, predtým známe ako European Forum for Victim Services) vzniklo v roku 1989, aby podporilo rozvoj efektívnych služieb pre obete trestných činov v celej Európe. Pod tým označením fórum existovalo do roku 2008. V súčasnosti je registrované pod názvom Victim Support Europe; sídlo má v Bruseli a má štatút konzultanta v Rade Európy a Organizácie Spojených národov.

Fórum od začiatku chcelo podporovať obete trestných činov či násilia vrátane domáceho, pomáhať pri získavaní spravodlivej a adekvátnej kompenzácie pre všetky obete zločinu na území celej Európy bez ohľadu na štátnu príslušnosť obete, ako aj obhajovať práva obetí trestných činov a ich záujmy v trestnom konaní a pri styku s úradmi.

Victime Support Europe má štatút konzultanta v Rade Európy a v OSN. Združuje 26 organizácií z 21 európskych krajín.