Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Pokračuje proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K.

Na snímke vpravo obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. prichádza v sprievode Zboru väzenskej a justičnej stráže na hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 3. septembra 2021. Foto: TASR - Pavol Zachar

Dušan K. v žiadosti o prepustenie z väzby argumentuje novými skutočnosťami.

Pezinok 3. septembra (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Obžalovaný je z viacerých trestných činov. V prípade sa pojednáva desiaty deň. Vykonávajú sa listinné dôkazy.

Samosudkyňa uviedla, že svedok Matej Z. ospravedlnil svoju neúčasť. Keďže sa momentálne nachádza v Chorvátsku, kde požiadal o politický azyl, jeho výsluch by sa mohol na jednom z ďalších pojednávaní uskutočniť prostredníctvom telemostu.

Naposledy sa pojednávalo počas troch augustových dní (11. až 13. augusta). Na súde svedčili bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Kuruc, Csaba D. a podnikateľ Ján Buocik (menovec bratislavského mestského a krajského poslanca). Okrem toho sa tiež čítali listinné dôkazy.



Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová na júlovom pojednávaní opísala, že dostala pokyn od Dušana K., týkajúci sa väzobnej veci Ľubomíra Kudličku. Voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi za to odovzdal 50.000 eur. Tiež vypovedal, že mu Dušan K. pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu sprístupnením celého spisu.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

Dušan K. v žiadosti o prepustenie z väzby argumentuje novými skutočnosťami


Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. vo svojej žiadosti o prepustenie z väzby argumentuje novými skutočnosťami. V piatok to uviedla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská. Rozhodnúť o jeho žiadosti by mala v piatok po 15.30 h. Dušan K. je obžalovaný z viacerých trestných činov.

Bývalý špeciálny prokurátor okrem iného tvrdí, že nové dôkazy majú mať zásadný vplyv na dôveryhodnosť výpovedí svedkov - bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, Mateja Z. či už zosnulého Františka Böhma. Poukazuje na vyšetrovanie Mateja Z. a Petra P. v súvislosti s krivými výpoveďami. Zdôrazňuje, že Csaba Dömötör je za krivú výpoveď odsúdený. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek reagoval, že vyšetrovanie týchto osôb nesúvisí s prípadom Dušana K.

Šúrek ďalej vyhlásil, že v porovnaní s predošlou žiadosťou obžalovaného o prepustenie z väzby v nej nie sú uvedené nové skutočnosti, ktoré by súd opätovne odôvodňovali rozhodovať.

Poukázal na to, že Najvyšší súd (NS) SR rozhodol o ponechaní Dušana K. vo väzbe minulý týždeň. "Je tu evidentná snaha obhajoby podsúvať klamlivé informácie s cieľom vyvolania akéhosi zdania, že má ísť o zmanipulované dôkazy a dokazovanie," podotkol.

ŠTS: Rezort spravodlivosti nereagoval na list J. Čižnára k prepusteniu Ľ. Kudličku z väzby


Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR nereagovalo na list, ktorý mu v roku 2017 adresoval vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Považovalo ho za informatívny. Počas piatkového procesu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. to uviedla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská. Čižnár mal v liste uviesť, že považuje prepustenie údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku sudcom pre prípravné konanie z väzby za nezákonné.

"Vtedajší generálny prokurátor Čižnár uvádzal, že nemôže podať mimoriadne dovolanie, nakoľko prokurátor nepodal sťažnosť voči prepusteniu Kudličku z väzby," citovala Záleská z odpovede súčasnej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Za nepodanie sťažnosti voči prepusteniu Kudličku z väzby mal podľa obžaloby Dušan K. inkasovať 50.000 eur.

Na snímke uprostred obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. prichádza v sprievode Zboru väzenskej a justičnej stráže na hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 3. septembra 2021.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Ministerstvo ďalej uviedlo, že nepristúpilo ani k disciplinárnemu návrhu voči sudcovi pre prípravné konanie. Zdôraznilo, že pri prípadnom vyvodzovaní disciplinárnej zodpovednosti voči sudcom musí dôjsť k naplneniu disciplinárneho previnenia, pod ktoré patrí svojvoľnosť či spôsobenie značnej škody či následku, "k čomu rozhodnutím sudcu v predmetnom konaní neprišlo".

Po krátkej prestávke sa pokračuje vo vykonávaní listinných dôkazov, pričom verejnosť je na určitý čas vylúčená. "Bude vykonávané dokazovanie čítaním listinných dôkazov, ktoré obsahujú tajomstvo, ktoré je chránené osobitným zákonom," povedala pred vylúčením verejnosti sudkyňa.

Obhajoba Dušana K. navrhuje nové dôkazy, pojednávanie začne neskôr

Na snímke obhajca obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. Erik Magál pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 3. septembra 2021.
Foto: TASR - Pavol Zachar

Obhajoba bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. žiada opäť o jeho prepustenie z väzby a navrhuje nové dôkazy i vypočutie ďalších svedkov. Keďže sa musí sudkyňa oboznámiť s týmito podaniami, pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku začne v piatok neskôr, ako bolo pôvodne plánované. Dušan K. je obžalovaný z viacerých trestných činov.

"Ide o dve podania s prílohami. Jedno je žiadosť o prepustenie z väzby, druhé je relatívne rozsiahly návrh na vykonanie dôkazov aj s prílohami. Ide o niektoré prílohy vo forme listinných dôkazov, takisto je tam návrh na vypočutie niektorých ďalších svedkov," uviedol obhajca Dušana K. Erik Magál. Navrhujú vypočuť aj svedkov, ktorí sú momentálne obžalovaní ako údajní členovia zločineckej skupiny takáčovcov a ďalšie osoby. Mená nekonkretizoval.



"Čo sa týka listinných dôkazov, ktoré sme predkladali, ide o zápisnice z rôznych výsluchov viacerých osôb. Z nášho pohľadu tieto zápisnice jednoznačne vyvracajú hodnovernosť spolupracujúcich svedkov. Ide o rozsiahle výpovede, ktoré sa týchto spolupracujúcich svedkov priamo dotýkajú a majú priamy vplyv na hodnotenie hodnovernosti výpovedí, ktoré odzneli aj na tomto hlavnom pojednávaní," zdôraznil s tým, že má ísť aj o hodnovernosť výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Ten na hlavnom pojednávaní ešte v júli tvrdil, že odovzdal Dušanovi K. úplatok 50.000 eur za to, že mal vtedajší špeciálny prokurátor vybaviť, aby v roku 2017 nebola podaná sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.