Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Objem rozvojovej pomoci sa bude každoročne zvyšovať o 10 percent

Na archívnej snímke Miroslav Lajčák. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovensko dáva na rozvojovú pomoc a spoluprácu ročne asi 60 miliónov eur.

Bratislava 29. februára (TASR) - Predstavitelia KDH dnes kritikou výšky rozvojovej pomoci, ktorú poskytuje Slovensko, nepovedali nič nové. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí (MZV) Peter Stano s tým, že na základe dohody s rezortom financií sa bude každý rok objem rozvojovej pomoci navyšovať o 10 percent.

"Minister Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) opakovane poukazuje na snahu SR zvýšiť objem prostriedkov na rozvojovú pomoc, naposledy o tom hovoril médiám minulú stredu (24.2.) po rokovaní vlády. Objemom rozvojovej pomoci v pomere k HDP sa nelíšime od krajín, s ktorými sme v roku 2004 vstupovali do EÚ, čo samozrejme nepovažujeme za dôvod uspokojiť sa so súčasným stavom," povedal Stano. Podľa jeho slov si je Slovensko vedomé svojho záväzku ohľadom objemu rozvojovej pomoci a k tomuto cieľu smeruje rezort svoje úsilie.

Na margo Sýrie, ktorá má byť podľa KDH prioritou, Stano uviedol, že táto krajina figuruje medzi prioritami slovenskej rozvojovej pomoci. "Slovensko sa okrem toho už predtým aktívne zapojilo do humanitárnej pomoci Sýrii a jej susedným krajinám, ktoré hostia veľké populácie utečencov. V minulých rokoch sme nad rámec existujúcej rozvojovej a humanitárnej pomoci poskytli viac ako 2,5 milióna eur v podobe finančnej a materiálnej pomoci prostredníctvom bilaterálnych a multilaterálnych kanálov," pripomenul hovorca.

Na nedávnej Londýnskej konferencii k Sýrii Slovensko podľa jeho slov doplnilo svoje predošlé záväzky poskytnúť príspevky do fondov EÚ o ďalšiu časť finančnej podpory projektom v rámci Výzvy k ľudskosti (0,5 milióna), ako aj nový prísľub 1,2 milióna eur na bilaterálne a multilaterálne aktivity. "Vláda okrem toho vyčlenila 21 miliónov eur na pomoc pri riešení migračnej krízy, pričom časť týchto prostriedkov bude použitá aj na rozvojovú pomoc. Aká časť to bude, závisí od kvality projektov, ktoré dostaneme," vysvetlil Stano.

Momentálne rezort diplomacie pripravuje aj grantovú výzvu na predkladanie žiadostí o dotácie na projekty zamerané na podporu základného a stredoškolského vzdelávania pre deti sýrskych utečencov v krajinách susediacich so Sýriou. "Pre osoby pochádzajúce zo Sýrie bol okrem toho rozšírený štipendijný program vlády SR. Pre všetky tieto aktivity budú alokované finančné prostriedky podľa aktuálnej potreby, tak ako sa to dialo aj počas roka 2015," dodal Stano.

Šéf KDH Ján Figeľ dnes povedal, že SR je na chvoste medzi európskymi krajinami z hľadiska intenzity miery poskytovania rozvojovej pomoci, môže však urobiť viac. "Zaviazali sme sa poskytovať rozvojovú pomoc na úrovni 0,33 percenta HDP, v súčasnosti je to sotva štvrtina z tohto záväzku. Radí nás to medzi najslabšie krajiny z hľadiska orientácie na pomoc. Slovenská republika môže a má urobiť viac tam, kde sú konflikty, kde sú ľudia skúšaní extrémnou biedou. Písal som vlani premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) a ministrovi zahraničných vecí Lajčákovi list, aby Slovensko zaradilo medzi svoje priority pomoci Sýriu. Tamojší ľudia potrebujú pomoc viac ako utečenci v Európe," uviedol Figeľ.

Európsky ambasádor roka rozvoja a zakladateľ Dobrej noviny Marián Čaučík informoval, že Slovensko dáva na rozvojovú pomoc a spoluprácu ročne asi 60 miliónov eur. Podľa jeho slov väčšina z tohto objemu sú však povinné príspevky do rozpočtu EÚ a rôznych fondov. Priama adresná pomoc je len asi päť až šesť miliónov eur. "To je veľmi málo. Konkrétna adresná rozvojová pomoc je najlepšou prevenciou proti tomu, aby utečenci prichádzali na Slovensko," zdôraznil.