Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Obmedzenie hazardu pre ľudí s dlhmi či dávkami sa odkladá

hrací automat Foto: TASR/Štefan Puškáš

Obyčajní chcú dovoliť hazard len osobám, ktoré nepoberajú dávky v hmotnej núdzi, nemajú na krku exekúciu či dlhy v poisťovniach.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Prístup k hazardným hrám pre poberateľov sociálnych dávok či dlžníkov sa zatiaľ obmedzovať nebude. Poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc, Peter Pollák, Štefan Kuffa a Martin Fecko dnes stiahli svoj návrh novely zákona o hazardných hrách a predložia ho opäť na májovú schôdzu. Kadúc vysvetlil, že po drobných úpravách by novelu Smer-SD mohol podporiť.

Obyčajní chcú dovoliť hazard len osobám, ktoré nepoberajú dávky v hmotnej núdzi, nemajú na krku exekúciu či dlhy v poisťovniach. Záujemcovia o hru by sa po novom museli pred hraním preukázať preukazom totožnosti a podpísať vyhlásenie o oboznámení sa s rizikami hazardných hier. Prevádzkovateľ by si mal cez evidencie preveriť, či záujemca o hru nemá dlhy a nepoberá sociálne dávky.

Chcú tiež zaviesť sankcie pre prevádzkovateľov herní, ktorí nedodržia zákon. Obyčajní sa pri kontrole dodržiavania zákona spoliehajú na samoreguláciu. "Ak prevádzkovateľ vpustí do herne človeka, ktorý poberá sociálne dávky, či má dlhy, a ak sa potom ukáže, že to bolo z evidencie zistiteľné, ten človek môže požadovať späť svoj vklad peňazí," opísal Kadúc. Poslanec neverí, že "prevádzkovateľ si vezme na tričko, že bude musieť vrátiť niekomu peniaze".

Asociácia zábavy a hier (AZAH) a Asociácia prevádzkovateľov videohier (APV) po tom, čo poslanci návrh predložili, uviedli, že považujú novelu zákona za nereálnu. Neprináša podľa nich komplexnú ochranu rizikových hráčov a je len namierená proti hernému priemyslu. Tvrdia, že niektoré z navrhovaných opatrení prevádzkovatelia herní uplatňujú už dlhší čas.

Hráčsku závislosť, ktorej niektorí ľudia podľahnú, treba podľa asociácií riešiť aktívnou spoluprácou so štátom i liečebnými zariadeniami. Podľa AZAH aj APV sociálne slabé skupiny nie sú pre herne vyhľadávanými klientmi a snažia sa z vlastnej iniciatívy zamedziť im prístup k hraniu. Asociácie tiež poukázali na to, že poslanci neprinášajú žiadne reálne riešenie pre komplexnú ochranu rizikových hráčov. Podľa nich by bolo treba prísť s riešeniami alkoholizmu či predaja tabakových výrobkov. Poukazujú tiež na problém s internetovým hraním.

Jana Vaľová (Smer-SD) poukázala aj na možný rozpor so zákonom o ochrane osobných údajov. Kadúc navrhol, aby sa databáza dlžníkov či poberateľov dávok tvorila len z čísel občianskych preukazov bez bližších identifikačných údajov.