Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Do súťaže na nákup vojenských radarov sa prihlásilo šesť záujemcov

Minister obrany Martin Glváč Foto: TASR/Michal Svítok

Rezort obrany ešte pred vyhlásením medzinárodnej užšej súťaže na úseku obrany a bezpečnosti usporiadal podujatie, na ktorom sa zúčastnilo osem zahraničných výrobcov radarov.

Bratislava 7. júla (TASR) - Do medzinárodnej súťaže na nákup 3D rádiolokátorov stredného dosahu sa prihlásilo šesť záujemcov. Po posúdení predložených žiadostí budú spoločnosti, ktoré splnia všetky podmienky účasti, vyzvané na predloženie ponuky a budú im zaslané súťažné podklady. TASR o tom informoval Komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR.

Mená záujemcov nie je možné počas prebiehajúcej súťaže zverejniť. Minister obrany Martin Glváč tvrdí, že jeho rezort urobil maximum pre transparentnosť celého procesu. Zároveň je podľa jeho slov pozitívom, že o samotnú súťaž má záujem viacero spoločností. "To, či splnia stanovené podmienky účasti, bezpečnostné kritériá a budú môcť aj reálne súťažiť, už my ovplyvniť nevieme," podotkol minister.

Rezort obrany ešte pred vyhlásením medzinárodnej užšej súťaže na úseku obrany a bezpečnosti usporiadal podujatie Open Day 3D Air Defence Radars, na ktorom sa zúčastnilo osem zahraničných výrobcov radarov. Ministerstvo plánuje prostredníctvom medzinárodného tendra nakúpiť 3D rádiolokátory stredného dosahu, ktoré majú postupne do roku 2020 nahradiť súčasné radary typu P-37. Oznámenie o vyhlásení verejného obstarávania bolo zverejnené v slovenskom aj európskom vestníku.

Dôvodom, prečo sa Slovensko rozhodlo nakupovať novú techniku, sú ruské sankcie, pre ktoré si nemôže zadovážiť náhradné diely na radary od ruského výrobcu Almaz Antey a predlžovať tak ich životnosť. Ak by Slovensko zostalo bez funkčných vojenských radarov, nemôže si plniť záväzky voči aliančným partnerom. Ide najmä o integrovaný systém protivzdušnej obrany NATO (NATINADS). Životnosť súčasných rádiolokátorov sovietskej výroby P-37 končí postupne. Jednému z nich už v roku 2016.