Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Elitný 5. pluk špeciálneho určenia hľadá nových členov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Ivan Sekretarev

Počas 12-dňového maratónu čaká na záujemcov množstvo ťažkých úloh, ktoré dôkladne preveria ich fyzickú a psychickú vytrvalosť, odhodlanie, disciplínu, motiváciu, charakter a súdržnosť.

Bratislava 16. mája (TASR) - Elitný 5. pluk špeciálneho určenia bude od 18. mája opäť hľadať nových členov. Veliteľ žilinských špeciálov vyhlásil výberové konanie, do ktorého sa môže prihlásiť každý profesionálny vojak, ktorý má odslúžené minimálne dva roky v ozbrojených silách. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Počas 12-dňového maratónu čaká na záujemcov množstvo ťažkých úloh, ktoré dôkladne preveria ich fyzickú a psychickú vytrvalosť, odhodlanie, disciplínu, motiváciu, charakter a súdržnosť. "Vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia sú tí najlepší z najlepších. Svoju profesionalitu ukázali aj v tých najťažších podmienkach v operácii v Afganistane. Preto aj výber nových členov musí spĺňať tie najprísnejšie kritéria," vysvetlil minister obrany Martin Glváč.

V minulosti museli uchádzači absolvovať okrem klasických disciplín aj behy v plnej poľnej, skoky do vody z ôsmich metrov, či lezenie na lane vo výške 40 metrov. "O členstvo v 5. pluku je medzi vojakmi veľký záujem. Čo presne uchádzačov vo výberovom konaní čaká, nevedia dopredu, aby sa nemohli cielene pripraviť. Tak najlepšie zistíme, čo v nich skutočne je. Elitný vojak musí byť v najlepšej fyzickej a psychickej forme," priblížil veliteľ 5. pluku špeciálneho určenia Ľubomír Šebo.

Od roku 2010 do roku 2014 sa o vstup do elitného žilinského útvaru pokúsilo 228 profesionálnych vojakov vrátane troch žien. Mimoriadne náročným výberovým konaním prešlo 93 vojakov. Pokúsiť sa o prijatie do 5. pluku je možné najviac trikrát za život.

Žilinský pluk je predurčený na špeciálne operácie, ako je špeciálny prieskum, úderné akcie, vojenská asistencia či protiteroristická činnosť.