Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rezort obrany má ponuku na nové stíhačky, minister nepovedal od koho

Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR/Martin Baumann

Minister obrany SR Peter Gajdoš koncom novembra hovoril o tom, že by mala v najbližšej dobe prísť ponuka zo švédskej strany, s ktorou Slovensko dlhodobo rokuje o stíhačkách JAS-39 Gripen.

Bratislava 7. Decembra (TASR) – Ministerstvo obrany (MO) SR už dostalo ponuku na nové stíhačky. Uviedol to minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) po dnešnom rokovaní vlády. Z ktorej krajiny ponuka prišla, však zatiaľ nekonkretizoval.

„Zatiaľ máme konkrétnu ponuku jednu a ďalšie sú prisľúbené do najbližších mesiacov,“ povedal šéf rezortu obrany. Gajdoš koncom novembra hovoril o tom, že by mala v najbližšej dobe prísť ponuka zo švédskej strany, s ktorou Slovensko dlhodobo rokuje o stíhačkách JAS-39 Gripen. Či je spomínaná ponuka práve od Švédov tak nepotvrdil. Minister taktiež pripustil, že ponuky na nové stíhačky môžu prísť aj z krajín, ktoré nie sú členmi NATO. „Aj krajiny NATO aj iné krajiny. Tí, ktorí vyrábajú supersoniky,“ dodal Gajdoš.

Rezort obrany môže podľa uznesenia vlády rokovať o obmene stíhacieho letectva aj s inými krajinami. Gajdoš ešte v septembri označil rokovania so Švédskom za prioritu. Výhody gripenov videl v prípade projektu spoločnej ochrany vzdušného priestoru s Českou republikou. Gripeny sú totiž už viac ako desať rokov vo výzbroji českej armády, ktorá si ich prenajíma.

Slovenská armáda má v súčasnosti vo výzbroji stíhačky Mig-29. Ich prevádzku zabezpečuje abonentná zmluva, ktorú predchádzajúce vedenie ministerstva predĺžilo, a to na obdobie troch rokov s možnosťou skrátenia o jeden rok. Údržba súčasných stíhačiek je tak zabezpečená do roku 2019. Abonent mal pôvodne skončiť v tomto roku.

Slovensko začalo so Švédmi rokovať o prenájme letových hodín na stíhačky JAS-39 Gripen v marci minulého roka.