Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Po Slovensku sa bude v marci presúvať vojenská technika

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Turanovič

Presuny slovenských a zahraničných spojeneckých vojsk sa uskutočnia z dôvodu konania medzinárodných cvičení a ďalších vojenských aktivít v rámci bilaterálnej spolupráce NATO.

Bratislava 10. marca (TASR) - Počas marca sa bude cez územie Slovenska presúvať vojenská technika. Upozorňuje na to ministerstvo obrany. Presuny slovenských a zahraničných spojeneckých vojsk sa uskutočnia z dôvodu konania medzinárodných cvičení, konferencií, pracovných rokovaní a ďalších vojenských aktivít v rámci bilaterálnej spolupráce vojenských jednotiek krajín NATO.

Ako informovalo ministerstvo obrany, početne najvýraznejšie presuny zahraničnej techniky sa budú týkať predovšetkým medzinárodného cvičenia Toxic Lance 2017 (v nedeľu 12.3.), v ktorom sa jednotky radiačnej, chemickej a biologickej ochrany zamerajú na odborné úlohy v rámci domáceho krízového manažmentu.

Na cvičení v Zemianskych Kostoľanoch sa zúčastní 196 profesionálnych vojakov zo Slovenska, Českej republiky a Spojených štátov amerických. "Svoje zručnosti a spôsobilosti si budú precvičovať od 12. do 18. marca v priestoroch Výcvikového a testovacieho centra radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Zemianskych Kostoľanoch a následne v Centre výcviku Lešť až do 24. marca. Na Lešti zároveň prebehne súčinnostný výcvik s prieskumnou jednotkou mechanizovaného práporu," spresnila hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Danka Capáková.

Ako ďalej uviedla, cestný presun časti techniky medzi Zemianskymi Kostoľanmi a CV Lešť je naplánovaný na 18. marca. Okrem toho sa cez územie Slovenska uskutoční aj ďalších 14 cestných tranzitov vojenskej techniky spojeneckých vojsk, a to v dňoch od 10. do 19. marca.