Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Cez sviatky bude v zahraničných misiách vyše 400 slovenských vojakov

Na snímke vpravo minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR - Andrej Galica

Gajdoš dnes okrem iného poďakoval aj Oliverovi Toderiškovi, veliteľovi slovenského kontingentu v operácii Resolute Support za pomoc nášmu nedávno zranenému vojakovi v Afganistane.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Minister obrany Peter Gajdoš sa dnes prostredníctvom videokonferencií spojil s vojakmi, ktorí budú počas sviatkov slúžiť v operáciách a misiách medzinárodného krízového manažmentu. Mimo domova bude plniť úlohy viac ako 400 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

„Verím, že aj pri plnení náročných úloh si nájdete čas na to, aby ste si pripomenuli veľkonočné sviatky. Aj keď, samozrejme, určite by ste boli počas nich radšej so svojimi blízkymi. No verte, že o to viac sme na vás a na to, že reprezentujete našu krajinu hrdí,“ povedal veliteľom kontingentov šéf rezortu obrany a zároveň im a ich tímom zaželal príjemné sviatky.

Gajdoš dnes okrem iného poďakoval aj Oliverovi Toderiškovi, veliteľovi slovenského kontingentu v operácii Resolute Support za pomoc nášmu nedávno zranenému vojakovi v Afganistane. „Osobne som s ním tento týždeň telefonoval a potvrdil mi, že sa už cíti lepšie,“ povedal minister.

Velitelia slovenských kontingentov na Cypre v misii UNFICYP Rudolf Eštók a v operácii ALTHEA v Bosne a Hercegovine Ľuboš Murček šéfa rezortu obrany ubezpečili, že veľkonočné sviatky si vojaci v zahraničí pripomenú v rámci možností. „Samozrejme tak, aby zároveň boli splnené všetky úlohy,“ povedal Murček.

René Ház, ktorý pôsobí v pozorovateľskej misii EUMM v Gruzínsku, priblížil ministrovi aktuálnu situáciu v krajine a Stanislav Miščík v misii UNTSO. Šéf rezortu obrany sa dnes spojil aj s veliteľom účelového zoskupenia Štefánik, Vladimírom Moškom. Ten ministra informoval, že počas Veľkonočného pondelka sa vojaci zúčastnia na slávnostnom nástupe v súvislosti s cvičením Summer Shield.

V súčasnosti pôsobí v misiách a operáciách medzinárodného krízového manažmentu 264 príslušníkov Ozbrojených síl SR a ďalších 149 cvičí v Pobaltí. Najviac našich vojakov - 169 - je nasadených v misii UNFICYP na Cypre. Ďalších 51 príslušníkov je v operácii Resolute Support v Afganistane. V operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine je nasadených 41 našich vojakov. Dvaja vojaci pôsobia v pozorovateľskej misii UNTSO v Izraeli a jeden vykonáva pozorovateľskú činnosť v misii EUMM v Gruzínsku.

TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.