Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

OBRANA: Slovensko ide do nákupu radarov samostatne, Česi sa nepripoja

Na ilustračnej snímke radar. Foto: Tablet.tv

Slovensko bude definitívne nakupovať vojenské radary samostatne. Po rokovaní vlády to potvrdil minister obrany Martin Glváč. Pôvodne sa uvažovalo, že by sa k súťaži pripojila aj Česká republika.

Bratislava 27. mája (TASR) – Slovensko bude definitívne nakupovať vojenské radary samostatne. Po rokovaní vlády to potvrdil minister obrany Martin Glváč. Pôvodne sa uvažovalo, že by sa k súťaži pripojila aj Česká republika. Tá však podľa Glváča pôjde vlastnou cestou aj napriek tomu, že majú rovnakú technickú špecifikáciu.

Ministerstvo sa podľa Glváča snažilo rozhodnutie českej strany zvrátiť na spoločných rokovaniach. K zmene stanoviska však neprišlo. "My už dlhšie čakať nemôžeme, sme pripravení už dva týždne na to, aby sme vypísali tender. Hovorím, chceli sme ísť spoločne. Takto budeme musieť ísť samostatne," vysvetlil dnes po rokovaní vlády Glváč. Výsledky tendra by mali byť podľa jeho slov známe v októbri s tým, že cena za nákup techniky vzíde zo súťaže.

Minister avizuje, že slovenská armáda má záujem o tri radary. V zmluve by mala byť aj opcia na prípadný štvrtý radar. "Tromi radarmi vieme pokryť celé územie a vieme zabezpečiť tie úlohy, ktoré máme," dodal šéf rezortu obrany. Armáda má záujem o 3D radary stredného dosahu.

Životnosť súčasných rádiolokátorov sovietskej výroby P-37 končí postupne. Jednému z nich však už v roku 2016. Napriek tomu Glváč hovorí, že ministerstvo má pripravené riešenia, ako ochrániť vzdušný priestor so súčasnou technikou. "Máme zabezpečené fungovanie tých našich, aby sme vedeli plniť úlohy, ktoré máme. To znamená, sú alternatívy, ako to bude fungovať ešte v roku 2016," prezradil Glváč s tým, že výpadky nehrozia.

V súvislosti s nákupom radarov rezort obrany v apríli zorganizoval podujatie Open Day, na ktorom sa zúčastnilo osem zahraničných výrobcov radarov. Možnosť prezentácie využili firmy BATS (Belgicko), ThalesRaytheon System (Francúzsko-USA), IAI-ELTA System (Izrael), SAAB (Švédsko), Lockheed Martin (USA), Raytheon International Inc. (USA), BAE Systems (Veľká Británia-USA) a INDRA (Španielsko). Glváč očakáva, že väčšina z nich sa medzinárodného tendra zúčastní.

Dôvodom, prečo sa Slovensko rozhodlo nakupovať novú techniku, sú ruské sankcie, pre ktoré si nemôže zadovážiť náhradné diely na radary od ruského výrobcu Almaz Antey a predlžovať tak ich životnosť. Ak by Slovensko zostalo bez funkčných vojenských radarov, nemôže si plniť záväzky voči aliančným partnerom. Ide najmä o integrovaný systém protivzdušnej obrany NATO (NATINADS).