Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Študenti si vyskúšali na Lešti vojenský výcvik

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Vo vojenskom výcvikovom priestore sa študenti zdokonalili v topografii, zdravotnej i spojovacej príprave.

Bratislava 25. júna (TASR) - Víťazi branných súťaží, ktoré organizoval rezort obrany pre študentov stredných škôl vo všetkých krajoch Slovenska, si cez víkend v Centre výcviku Lešť vyskúšali „vojenský výcvik“. Účasť na podujatí Kemp 2017 bola hlavnou cenou pre tých najlepších študentov. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Vo vojenskom výcvikovom priestore sa študenti zdokonalili v topografii, zdravotnej i spojovacej príprave. Vojaci ich naučili základy sebaobrany a taktického presunu. Vyskúšali si aj prekonávanie prekážok a absolvovali aj základy protichemickej ochrany. Zážitkom bol pre nich aj nočný výcvik či ubytovanie v stanovom tábore a vojenská strava.

Séria branných súťaží sa konala od konca marca vo všetkých ôsmich samosprávnych krajoch Slovenska. Študenti súťažili v Malackách, Bardejove, Martine, Rimavskej Sobote, Trenčíne, Leviciach, Trnave a v Trebišove. Na každom podujatí súťažilo sedem až 11 družstiev, zložených z troch členov a dvoch náhradníkov. Návštevnosť sa pohybovala okolo 400–500 študentov.

Vojaci z krajských regrutačných skupín v rámci týchto podujatí tiež informovali študentov o možnostiach vstupu do Ozbrojených síl SR a zapojenia sa do dobrovoľnej vojenskej prípravy. Pre študentov boli pripravené statické ukážky vojenskej techniky, boj zblízka, kynologické ukážky Vojenskej polície i ukážky čestnej stráže. Rezort obrany chce aj týmto spôsobom podporiť u mladých ľudí vzťah k obrane vlasti.