Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Vojaci z viacerých krajín sa pripravovali v Martine na misiu UNFICYP

Na archívnej snímke príslušníci misie UNFICYP Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výcvik vojakov pred vyslaním do misie bol zameraný predovšetkým na štúdium štandardných operačných postupov, príručky pre nasadenie síl, ako aj kultúrnych reálií miesta ich nasadenia.

Bratislava 30. júla (TASR) - Celkovo 26 profesionálnych vojakov, z toho desať zo Slovenska, dvanásť z Maďarska a štyria zo Srbska, absolvovalo tento týždeň pravidelný výcvik kľúčového personálu pred vyslaním do misie UNFICYP na Cypre. Uskutočnil sa v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine.

Výcvik vojakov pred vyslaním do misie bol zameraný predovšetkým na štúdium štandardných operačných postupov, príručky pre nasadenie síl, ako aj kultúrnych reálií miesta ich nasadenia. Vojaci budú v cvičení pokračovať aj v ďalšom období v nasadených jednotkách, kde využijú nadobudnuté poznatky z práve skončeného martinského výcviku.

V misii UNFICYP na Cypre pôsobí Slovenská republika od 27. mája 2001, teda už viac ako 16 rokov. Doteraz sa v tejto misii pod hlavičkou OSN vystriedalo viac než 3000 príslušníkov Ozbrojených síl SR, z toho 130 žien. Slovenský kontingent vedie Sektor 4 a v súčasnosti v ňom pôsobí 169 našich vojakov, z toho deväť vojačiek.

TASR informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.