Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

OBRAZOM: Veľký piatok a Biela sobota na Slovensku

Vystavené veľkonočné kraslice na Trenčianskom hrade 26. marca 2016. Atmosféru Veľkej noci na Trenčianskom hrade dotvára výstava Kraslica s viac ako tristo kraslicami z celého Slovenska zdobených rôznymi technikami a tvorivé dielne pre najmenších návštevníkov. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Teraz.sk prináša výber udalostí veľkonočných sviatkov očami fotografov.

Bratislava 26. marca (Teraz.sk) - Pozrite si výber fotografií, ktoré zachytávajú dianie počas Veľkého piatku a Bielej soboty na Slovensku.

Veľký piatok

Veľký piatok je pre kresťanov deň spomienky na utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista.

V rímskokatolíckych kostoloch sa ako jediný deň v roku neslúži svätá omša, oltáre sú bez chrámového rúcha. Je to deň osobitne zasvätený spomienke na Ježišovo utrpenie a smrť na kríži. Je to deň pôstu a pokánia, veriaci sa zdržiavajú mäsitých pokrmov.

Na snímke výjav z inscenovanej Krížovej cesty v Prešove na Veľký piatok 25. marca 2016. Dobrovoľníci z farnosti Prešov - Nižná Šebastová už tradične na Veľký piatok predstavujú autentické výjavy z kresťanskej mytológie spred vyše 2000 rokov.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Krížová cesta v trebišovskej rómskej osade na Veľký piatok 25. marca 2016. V čele sprievodu kráčal rímskokatolícky kňaz Jozef Gnip z trebišovského farského úradu.
Foto: TASR/Roman Hanc


Krížová cesta v trebišovskej rómskej osade na Veľký piatok


Na snímke sa veriaci modlí pri jednom zo štrnástich zastavení Krížovej cesty na Peknú vyhliadku na Veľký piatok v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách 25. marca 2016.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


VYSOKÉ TATRY: Veriaci absolvovali krížovú cestu na Peknú vyhliadku


Na snímke sa veriaci modlia pri jednom zo štrnástich zastavení Krížovej cesty na Peknú vyhliadku na Veľký piatok v Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách 25. marca 2016.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


PARTIZÁNSKE: Mestom prešiel ekumenický pašiový sprievod


Na snímke úvod ekumenického pašiového sprievodu v Kostole Nanebovzatia Panny Márie na Veľký piatok v Šimonovanoch. Kríž zostáva po celý čas zahalený. Symbolizuje to smútok veriacich a poníženie, ktoré má Kristus podstúpiť.
Foto: TASR - Martin Palkovič


Biela sobota:

Katolícki veriaci na Bielu sobotu počas dňa spomínajú na mŕtveho Krista, prichádzajú do kostolov a v tichosti sa modlia pri Božom hrobe alebo pri kríži. Vo večerných hodinách sa však už radujú z jeho zmŕtvychvstania.

Veľkonočná vigília Pánovho zmŕtvychvstania sa v rímskokatolíckej cirkvi začína na Bielu sobotu večer po západe slnka. Podľa pradávnej tradície je táto noc očakávaním Pána, noc bdenia. Veriaci spolu s duchovnými očakávajú Kristovo zmŕtvychvstanie. Cirkev slávi vigíliu už ako radostnú slávnosť vzkriesenia, znovu sa rozozvučia zvony, ktoré od štvrtka večera mlčali.

Na snímke tradičné posvätenie veľkonočných jedál pred Dómom sv. Alžbety
Foto: TASR - Roman Hanc


Požehnanie veľkonočných jedál počas bohoslužby v Dóme sv. Alžbety v Košiciach 26. marca 2016.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Tvorivé dielne na Trenčianskom hrade


Požehnanie veľkonočných jedál počas bohoslužby v Dóme sv. Alžbety v Košiciach 26. marca 2016.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Na snímke tri dievčatá sa fotia pod stromom s kraslicami vo veľkonočnom mestečku v Novom Smokovci vo Vysokých Tatrách 26. marca 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Zahmlené Martinské hole počas Bielej soboty


Na snímke žena vešia vyzdobené veľkonočné vajce na strom s kraslicami vo veľkonočnom mestečku v Novom Smokovci vo Vysokých Tatrách 26. marca 2016.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Vystavené veľkonočné kraslice na Trenčianskom hrade 26. marca 2016. Atmosféru Veľkej noci na Trenčianskom hrade dotvára výstava Kraslica s viac ako tristo kraslicami z celého Slovenska zdobených rôznymi technikami a tvorivé dielne pre najmenších návštevníkov.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


VYSOKÉ TATRY: V areáli kúpeľov vyrástol veľkonočný strom