Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

Obvinený riaditeľ úradu Nitrianskeho kraja sa cíti byť nevinný

Ilustračné foto Foto: TASR/Ramon Leško

Obvineným z machinácií pri verejnom obstarávaní hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Jednej osobe, ktorá je obvinená z menej závažného trestného činu, šesť mesiacov až tri roky.

Bratislava 31. mája (TASR) - Riaditeľ Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Peter N., ktorého minulý týždeň spolu s ďalšími šiestimi osobami polícia obvinila z machinácií pri verejnom obstarávaní, sa cíti byť nevinný. Uviedol to v dnešnom stanovisku pre médiá.

"Na základe odporučenia môjho právneho zástupcu týkajúceho sa poskytovania informácií a vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie vyjadrujem svoju vieru, že dokazovanie preukáže moju nevinu. V skutku, z ktorého som obvinený, sa cítim byť nevinný," vyhlásil Peter N.

Úrad boja proti korupcii pred týždňom (24. 5.) v Nitrianskom kraji realizoval zásahovú akciu v súvislosti s prípadom trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Obvinených bolo sedem osôb vrátane podpredsedu NSK, riaditeľa úradu NSK a osoby, ktorá bola v pozícii vedúcej oddelenia verejného obstarávania NSK.

Verejné obstarávania sa týkali najmä výberu zhotoviteľa na novú budovu NSK.

"Išlo o niekoľko obstarávaní, ktoré sú naviazané na toto hlavné obstarávanie," informoval policajný prezident Tibor Gašpar. Tri obstarávania, vypísané do výšky 30.000 eur, sú už dokonané. Jedno z nich sa týka výberu externého obstarávateľa a dve boli na stavebný dozor.

"Čo sa týka obstarávania na zhotoviteľa budovy, to vnímame ako trestný čin v štádiu prípravy," povedal Gašpar. Okrem toho polícia vyšetruje aj obstarávanie, ktoré priamo nesúvisí s novým sídlom NSK. "Išlo o výber právneho poradcu pre súdne spory, ktoré rieši NSK. Tam tiež došlo k ovplyvneniu súťaže v prospech vopred vybraného uchádzača," dodal. Obvineným hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Jednej osobe, ktorá je obvinená z menej závažného trestného činu, šesť mesiacov až tri roky.