Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Obvinili bývalého hlavného obžalovaného z vraždy študenta Tupého

Na archívnej snímke justičná stráž privádza na pojednávanie obžalovaného Richarda H. Foto: TASR

Bývalého hlavného obžalovaného z vraždy študenta Daniela Tupého - Richarda H., obvinila polícia z iných trestných činov.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Bývalého hlavného obžalovaného z vraždy študenta Daniela Tupého - Richarda H., obvinila polícia z iných trestných činov a v najbližších dňoch sudca bude rozhodovať o tom, či ho zoberie do väzby.

"Potvrdzujeme, že na Okresný súd Bratislava 5 bol dnes podaný návrh na vzatie do väzby obvineného R. H. Sudca pre prípravné konanie má na rozhodnutie zákonnú lehotu 48 hodín," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Podľa neoficiálnych informácií mal Richard H. napadnúť svoju priateľku a okrem toho našli u neho nelegálne držanú zbraň.



V júni 2009 prokurátorka navrhla uznať Richarda H. vinným z vraždy študenta Daniela Tupého. Navrhla pre neho trest v hornej polovici trestnej sadzby vo väzení s najprísnejším strážením. Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Zvyšným obžalovaným z útoku z novembra 2005 navrhla trest v dolnej polovici trestnej sadzby v zariadení s minimálnym ochranou. Obžaloba nemala v kauze vraždy študenta Daniela Tupého nespochybniteľný dôkaz, priznala vtedy prokurátorka. Obhajca Richarda H. navrhol, aby prokurátorka ustúpila od obžaloby v celom rozsahu.

Následne v druhej polovici júna 2009 obžalovaných v kauze vraždy Tupého rozsudkom oslobodil Okresný súd Bratislava I. Súd neuznal za vinného spomínaného Richarda H., ani Dávida V., Jána S., Michala B. a Róberta J., ktorých žalovali z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Krajská prokuratúra následne vzala späť svoje odvolanie a verdikt sa stal právoplatný.

Tupého vo veku 21 rokov zavraždili na začiatku novembra 2005 vo večerných hodinách na Tyršovom nábreží v Bratislave. Podľa vtedajšieho vyjadrenia očitých svedkov ho zabila skupina neznámych maskovaných osôb (neonacistov). Pri útokoch boxermi a nožmi zranili pritom ďalších šesť študentov, jedného vážne.