Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Obžaloba prezidenta príde na rad opäť 12. marca

Na snímke opoziční poslanci zľava Pavol Hrušovský (KDH), Pavol Frešo (SDKÚ-DS), Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), Juraj Miškov (SaS), Martin Poliačik (SaS) , podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová, (OĽaNO), predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) a podpredsedníčka NRSR Jana Laššáková (Smer-SD) na poslaneckom grémiu v Národnej rade SR. Foto: TASR/Michal Svítok

Obžalobu prezidenta iniciovala SaS, podporili ju KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a časť OĽaNO.

Bratislava 6. marca (TASR) - Mimoriadna schôdza Národnej rady SR k obžalobe prezidenta SR Ivana Gašparoviča bude pokračovať v utorok 12. marca o 13.00 h. Riadna marcová schôdza, ktorej začiatok bol naplánovaný na rovnaký termín, sa začne o deň neskôr, v stredu 13. marca o 9.00 h. Dohodli sa na tom predstavitelia parlamentných strán na dnešnom poslaneckom grémiu.

Stret termínov vznikol po tom, ako opozícia vo februári prerušila mimoriadne rokovanie k obžalobe, na ktorom sa poslanci Smeru-SD odmietli zúčastniť a z rokovania odišli po otvorení schôdze. Opozícia skonštatovala, že takéto rokovanie o takej vážnej veci je nedôstojné a schôdzu prerušila do 12. marca. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) za prerušenie schôdze opozíciu kritizoval, tvrdil, že došlo k porušeniu zákona. Opozícia to odmietla.
Na snímke opoziční poslanci zľava Pavol Hrušovský (KDH), Pavol Frešo (SDKÚ-DS), Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), Juraj Miškov (SaS), Martin Poliačik (SaS) , podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová, (OĽaNO), predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) a podpredsedníčka NRSR Jana Laššáková (Smer-SD) na poslaneckom grémiu v Národnej rade SR.
Foto: TASR/Michal Svítok

Pavol Paška bol podľa Martina Poliačika krotkejší


Na dnešnom rokovaní grémia bol Paška podľa poslanca SaS Martina Poliačika "krotkejší" ako minule, keď sa vraj opozícii vyhrážal, že mimoriadnu schôdzu k obžalobe ukončí. "Dnes prišiel nejaký skrotnutý s tým, že schôdza bude musieť pokračovať tak, ako určil pán podpredseda parlamentu Figeľ," povedal Poliačik. Paška podľa neho ďalej hovoril o precedense, ktorý prerušením schôdze vznikol.

"Pre neho je to precedens do budúcnosti, že aj veci, ktoré musia byť prerokované, tak podľa tohto prerokované byť nemusia. Čo ja osobne nechápem, pretože podľa mňa všetko z rokovacieho poriadku aj z ústavy bolo dodržané," uviedol Poliačik. Šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič doplnil, že podľa Paškovho názoru ohľadom precedensu by sa mohlo teoreticky stať, že napríklad pri odvolávaní ministra vyhodnotí parlamentná väčšina situáciu ako nedôstojnú a rokovanie o odvolaní preruší. Viskupič to považuje za vyhrážanie.

Poliačik ďalej uviedol, že Smer-SD mohol situácii s prerušením mimoriadnej schôdze pokojne zabrániť, keby aspoň jeden jeho poslanec zostal v pléne počas rokovania a nedovolil by prerušenie schôdze na základe všeobecného súhlasu. "Smer urobil školácku chybu, že nechal celé plénum opozícii. Keby boli rozumní a nechali by si tam jedného pešiaka, tak mohli celej situácii zabrániť," poznamenal Poliačik, podľa ktorého by si Smer-SD mal priznať, že aj on robí chyby, hoci sa cíti byť neohrozený. "Mali by sa v Národnej rade správať tak, ako väčšina, a nie ako amatéri," doplnil liberálny poslanec.

Na snímke opoziční poslanci zľava Pavol Hrušovský (KDH), Pavol Frešo (SDKÚ-DS), Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), Juraj Miškov (SaS), Martin Poliačik (SaS) , podpredsedníčka parlamentu Erika Jurinová, (OĽaNO), predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) a podpredsedníčka NRSR Jana Laššáková (Smer-SD) na poslaneckom grémiu v Národnej rade SR.
Foto: TASR/Michal Svítok

Obžalobu iniciovala SaS


Šéfka klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská netvrdí, že Paška priznal, že sa mýlil, keď hovoril o porušení zákona, ale zjavne podľa nej nenašiel paragraf, ktorý by porušenie potvrdil. Dohodu z grémia považuje Žitňanská za dôstojné riešenie v súlade s ústavou aj rokovacím poriadkom. Smer-SD podľa nej nemal snahu na grémiu brániť mimoriadnej schôdzi. "Normálne sme to prerokovali a takýto návrh prišiel od pána predsedu parlamentu," uviedla v súvislosti s dohodou Žitňanská.

Obžalobu prezidenta iniciovala SaS, podporili ju KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a časť OĽaNO. Opozícia je presvedčená, že prezident úmyselne porušil Ústavu SR, keď nevymenoval Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora. Poslanci o obžalobe začali hovoriť na mimoriadnej schôdzi 14. februára. Predseda parlamentu Pavol Paška obžalobu označil za absurdnú. Zdôraznil, že prezident mal právo nevymenovať nelegitímne zvoleného kandidáta. Vyhlásil, že Smer-SD sa nebude zúčastňovať na tomto opozičnom divadle a paškvile.

V súvislosti s voľbou generálneho prokurátora sa nedávno objavili výpovede bývalých poslancov, ktorí pred prokurátorom potvrdili, že počas voľby došlo k manipulácii a že strany nútili poslancov hlasovať podľa pokynov vrátane tzv. Radičovej kódu. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) to dokazuje zlyhanie pravice, ktorá zabránila slobodnému výkonu mandátu poslanca. Predseda vlády vyzval pravicu, aby stiahla z parlamentu návrh na obžalobu prezidenta SR Ivana Gašparoviča za úmyselné porušenie Ústavy SR. Opozícia na obžalobe trvá.




Reakcie Smeru-SD


Vládny Smer-SD stále nevie, či sa zúčastní na mimoriadnej schôdzi o obžalobe prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorá bude pokračovať 12. marca. Viacerí sociálni demokrati pripúšťajú, že klub Smeru-SD sa opäť na rokovaní nezúčastní. Vládna strana si postup dohodne na stretnutí klubu, ktoré sa uskutoční pred schôdzou.
Na snímke predseda NRSR Pavol Paška (Smer-SD) a podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková (Smer-SD).
Šéfka klubu Smeru-SD Jana Laššáková pre TASR dnes uviedla, že strana naďalej považuje obžalobu hlavy štátu za nedôstojnú a neopodstatnenú. Zatiaľ ale nevie povedať, či sa jej poslanci budú zúčastňovať na mimoriadnej schôdzi. Dodala, že Smer-SD však nezvykne meniť svoje vyjadrenia.

Predseda vlády a Smeru-SD Robert Fico, aj šéf parlamentu Pavol Paška neraz povedali, že sa strana nemieni zúčastňovať na takom paškvile a divadle opozície ako je obžaloba hlavy štátu. Fico tiež vyhlásil, že Smer-SD nedá na obžalobu ani jeden hlas. Laššáková pre TASR dnes uviedla, že poslanci Smeru-SD prídu v utorok 12. marca do parlamentu. Ak sa rozhodnú rokovanie bojkotovať, nevidí dôvod, aby v pléne nejaký poslanec Smeru-SD sedel.

Anton Martvoň Poslanec Anton Martvoň (Smer-SD) je pripravený podriadiť sa dohode v klube. Ak by došlo k tomu, že klub nechá rozhodnutie o účasti na schôdzi "na voľnom uvážení poslancov", Martvoň je ochotný byť pri rokovaní. "Nemám problém zostať v pléne a hájiť pána prezidenta, ktorý bol opozíciou krivo obvinený," povedal pre TASR Martvoň. Poslanec Róbert Madej nevie teraz povedať, nakoľko bude Smer-SD počas rokovania aktívny. "Záleží to od porady klubu. Ale toto smiešne divadlo opozície bude musieť nejakým spôsobom dobehnúť," poznamenal.