Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Obžalovaní bratia v kauze bitky v centre Košíc odmietli vypovedať

Na snímke sprava Branislav P., Martin P. a Maroš P. Košice, 6. septembra 2017. Foto: TASR/František Iván

Všetci obžalovaní na úvod pojednávania vyhlásili, že sa cítia byť nevinní, vypovedať však odmietli.

Košice 6. septembra (TASR) – Na Okresnom súde Košice I sa dnes začalo hlavné pojednávanie v kauze nočnej bitky na Hlavnej ulici v Košiciach z novembra 2015, pri ktorej utrpela zranenie mladá žena a jej priateľ. Bratia Maroš, Branislav a Martin P. sú obžalovaní z trestného činu výtržníctva, prví dvaja z nich aj z trestného činu ublíženia na zdraví.

Obžalovaní sú synovci bývalého predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, jeden z nich - Branislav P. bol v čase skutku príslušníkom Policajného zboru. V prípade uznania viny hrozí dvom z nich trest odňatia slobody na dva až päť rokov a ďalšiemu obvinenému šesť mesiacov až tri roky.



K násilnej potýčke medzi bratmi po oslave narodenín a štvoricou Košičanov, vrátane dvoch žien, došlo 22. novembra okolo 3.30 h pred miestnou pizzeriou. Bitku, ktorej malo predchádzať slovné obťažovanie mladej ženy zo strany bratov, zachytil videozáznam. Podľa neho priateľ ženy najprv od nej odsotil jedného z mužov, po čom sa stal zo strany všetkých bratov objektom bitky. Silné údery a kopanec do hlavy dostala aj mladá žena, ktorá sa im v tom snažila zabrániť. Konflikt ukončil rýchly zásah policajnej hliadky, ktorá bola nablízku. Podľa posudkov poškodená Zuzana K. utrpela zranenie, ktoré si vyžiadalo liečenie s práceneschopnosťou do ôsmich týždňov, čo je už ťažkou ujmou na zdraví. Údery dostali aj jej strýko a teta. Štvorica poškodených si na súde uplatňuje náhradu škody za zranenia v celkovej sume zhruba 6500 eur.

Všetci obžalovaní na úvod pojednávania vyhlásili, že sa cítia byť nevinní, vypovedať však odmietli. Na pojednávaní prokurátor čítal ich výpovede z prípravného konania. V nich obviňovali za vyvolanie konfliktu priateľa mladej ženy, v situácii sa pritom cítili byť ohrození zo strany ostatných osôb. Branislav P. uviedol, že na začiatku ho mladá žena pred pizzeriou oslovila slovami "Čau fešák!" a keď jej chcel spýtať, či sa poznajú, napadol ho jej priateľ.

Poškodená žena pred súdom vypovedala, že keď čakala na priateľa, obžalovaní ju obťažovali sexuálnymi narážkami a navrhovali jej, aby išla s nimi, pričom Branislav P. prišiel až k nej. Zo strachu zavolala na prichádzajúceho priateľa, ktorý muža od nej odtlačil, pričom Branislav P. spadol na zem. Pred súdom vypovedali aj ďalší poškodení svedkovia. Bratia sa podľa nich zasahujúcim policajtom vyhrážali "vyzlečením z uniformy". Vypovedal aj jeden z členov zasahujúcej policajnej hliadky, ktorý potvrdil, že pri príchode na miesto videl, ako trojica obžalovaných bije dvoch mužov.

Na snímke vľavo obhajca poškodených Daniel Lipšic a poškodení zľava Edita Kováčová, František Šváb, Zuzana Kováčová a Ján Žofčák. Košice, 6. septembra 2017.
Foto: TASR/František Iván


Splnomocnenec poškodených Daniel Lipšic súd informoval, že trestné oznámenie obvinených za údajný útok priateľa mladej ženy na Branislava P. bolo odstúpené na priestupkové konanie. V ňom už priestupkový orgán právoplatne rozhodol, že išlo o nutnú obranu a nešlo ani o priestupok. Na pojednávaní poškodení podľa Lipšica vypovedali veľmi konzistentne a jednoznačne. "Ich výpovede sú potvrdzované jednak svedeckými výpoveďami ďalších svedkov, ale najmä kamerovými záznamami. Čiže tá dôkazná situácia je podľa našej mienky pomerne jednoznačná," povedal pre novinárov.

Obhajca Sergej Režnák na súde žiadal pre obžalovaných oslobodenie spod obžaloby. Na otázku novinárov, prečo odmietli vypovedať, odpovedal: "Je to ich autonómne právo a ja to rešpektujem."

Sudca odročil pojednávanie na október, kedy bude pokračovať znaleckým dokazovaním.

V danej kauze po medializácii incidentu musel Martin P. odísť z funkcie technického riaditeľa Bytového podniku mesta Košice. Branislav P. prišiel o post vedúceho oddelenia verejného obstarávania a zdravotníckej techniky v košickej univerzitnej nemocnici. Tretieho z bratov Maroša P. prepustili z radov polície pre porušenie služobnej prísahy.