Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Najväčšie nešťastie slovenského baníctva: Padol rozsudok

Na snímke drôtené zlomené srdce Bolesť v srdci je vystavené na pódiu pred začiatkom rozlúčky s tragicky zahynutými baníkmi v Handlovej 20. augusta 2009. Foto: TASR/Michal Svítok
Príbuzní zavalených baníkov prichádzajú pred areál bane Handlová, v ktorej došlo 10. augusta 2009 k výbuchu a požiaru. Foto: TASR/Michal Svítok

K tragickému výbuchu v bani v Handlovej došlo 10. augusta 2009.

Prievidza 7. mája (TASR) - Trojicu zamestnancov Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Ladislava H., Jozefa T. a Dalibora R. dnes samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi Pavol Bielik uznal za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej a uložil im tresty odňatia slobody v trvaní od piatich do ôsmich rokov, vrátane niekoľkoročného zákazu vykonávania činnosti vedúcich pracovníkov v bani. Rozsudok nie je právoplatný, obhajca Ladislava H. Ivan Žilík aj v zastúpení obhajcu ostatných dvoch obžalovaných Petra Filipa sa na mieste voči nemu odvolal. Prokurátorka sa k trestu zatiaľ nevyjadrí.

Ladislava H. odsúdil samosudca na trest odňatia slobody v trvaní päť rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, zároveň mu uložil trest zákaz výkonu funkcie vedúceho bane na šesť rokov. Jozefa T. odsúdil na trest odňatia slobody v trvaní šesť rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia a zákaz výkonu funkcie vedúceho likvidácie havárie na dobu sedem rokov a Dalibora R. na trest odňatia slobody v trvaní osem rokov v ústave na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia a zákaz výkonu funkcie vedúceho likvidácie havárie na dobu sedem rokov.

Ladislava H. odsúdil Bielik pre to, že pre jeho pokyn na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom, pričom to ani nebolo zaznačené v havarijnom pláne, nemohli pri požiari využiť vodu z tohto vodovodu. Dalibor R. podľa samosudcu nesprávne vyhodnotil situáciu, neodvolal pracovníkov z bane a nezamedzil tam prístup ďalším osobám. Nevykonal tiež evidenciu osôb, ktoré sa nachádzali v bani, a napriek tomu nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím došlo k zmene vetrov. Jozef T. nesprávne vyhodnotil situáciu a najmä nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch.

Výšku trestu Bielik zdôvodnil tým, že trojica pracovníkov viedla usporiadaný život a nebola doposiaľ odsúdená za trestný čin. Samosudca sa pri svojom rozhodnutí o uznaní mužov za vinných opieral o posudok znalcov z Ostravy, výpoveď vtedajšieho vedúceho vetrania ako i výpovede ďalších svedkov. Poškodených samosudca odkázal v prípade náhrady škody na občianskoprávne konanie.

"Rozhodnutie, ktoré sme si teraz vypočuli, nepovažuje obhajoba, ale teraz hovorím nielen za seba, ale aj za doktora Filipa, ani za správne, ani za zákonné. Jednoducho, došlo k situácii, keď súd úplne jednoznačne, nesprávne a jednostranne vyhodnotil dôkazy v neprospech obžalovaných," uviedol obhajca Žilík.

Ako pokračoval, súd nezobral do úvahy okolnosti, ktoré boli v samostatnej prílohe k znaleckému posudku o príčinách výbuchu z 10. augusta a dospel k takémuto nesprávnemu právnemu názoru, ktorý bol odprezentovaný. "V žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť s odsudzujúcim rozsudkom a podali sme proti nemu odvolanie, ktoré v zákonnej lehote riadne zdôvodníme," podčiarkol.

"Konečne už máme po a ja si myslím, že ďalších sedem rokov baníci môžu byť pokojní, že prídu živí z práce," povedala po vynesení rozsudku jedna z vdov Jana Kubáleková.

Jeden zo zachránených baníkov Miroslav Masarik je s rozsudkom spokojný len z dôvodov, že od začiatku hovoril, že zodpovední za situáciu v bani boli ľudia a ľudia pochybili. "Žijem s tým už šesť rokov. Neviem, či tie tresty v takej výmere sú spravodlivé, keď si zoberiete, že tam zahynulo 20 ľudí. Je to na posúdenie súdu, súd tak rozhodol, tak musíme to akceptovať," dodal.

K tragickému výbuchu došlo 10. augusta 2009 v dopoludňajších hodinách v podzemí vtedajšej Východnej šachty v bani v Handlovej. V dôsledku výbuchu banských plynov tam zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov. Ďalší deviati baníci utrpeli rôzne zranenia. Záchranári sa vtedy usilovali uhasiť požiar, ktorý v šachte vznikol. Výbuch nastal krátko po 09.30 h. Udalosť v handlovskej bani je považovaná za najväčšie nešťastie v histórii slovenského baníctva.

Výberová chronológia vyšetrovania kauzy výbuchu v bani Handlová z 10. augusta 2009:



10. augusta 2009
Pri likvidácii požiaru v časti Východnej šachty bane Handlová približne 330 metrov pod zemou prišlo k výbuchu, ktorý si vyžiadal životy 20 osôb - 11 banských záchranárov a 9 civilných baníkov. Výbuch nastal krátko po 9.30 h. Ďalší 9 baníci boli ľahšie zranení. Išlo o najväčšiu banskú tragédiu v histórii priemyselnej ťažby na Slovensku.

Natočené 11. augusta 2009
Tu bude player


9. septembra 2013
Na Okresnom súde (OS) v Prievidzi sa po štyroch rokoch začalo hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického výbuchu. Všetci traja obžalovaní, zamestnanci Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), sa počas pojednávania vyjadrili, že sa cítia byť nevinní. Obžalovanými z prečinu všeobecného ohrozenia boli zamestnanci HBP, ktorí sa podieľali na likvidácii požiaru v bani Handlová 10. augusta 2009, Ladislav H., Jozef T. a Dalibor R., pričom posledný z menovaných je obžalovaný z rovnakého prečinu aj v prípade závalu v bani Nováky z novembra 2006. Podľa znenia obžaloby sa Ladislavovi H. kladie za vinu, že z dôvodu jeho pokynu na uzatvorenie požiarneho vodovodu ventilom, pričom to ani nebolo zaznačené v havarijnom pláne, nemohli pri požiari využiť vodu z tohto vodovodu. Daliborovi R. sa kladie za vinu, že nesprávne vyhodnotil situáciu, neodvolal pracovníkov z bane a nezamedzil tam prístup ďalším osobám. Nevykonal tiež evidenciu osôb, ktoré sa nachádzali v bani a napriek tomu nariadil otvorenie krídla dverí v trafostanici, čím došlo k zmene vetrov. Jozef T. podľa obžaloby nesprávne vyhodnotil situáciu a najmä nezabezpečil sfunkčnenie požiarneho vodovodu, neodvolal ľudí z miesta a nemyslel na možnú zmenu vetrov a prípadný výbuch.

11. septembra 2013
Po výpovediach ďalších svedkov samosudca Okresného súdu v Prievidzi Pavol Bielik prerušil hlavné pojednávanie v kauze výbuchu v bani Handlová v auguste 2009. Ďalší termín vytýčil na november. Pojednávanie malo pôvodne pokračovať 13. septembra, na žiadosť obhajcu Petra Filipa sa v tomto termíne neuskutoční. Na OS vypovedali aj svedkovia, ktorí sa podieľali na koordinácii prác na likvidácii požiaru vo vtedajšej Východnej šachte v bani Handlová, vedúci vetrania, riaditeľ hlavnej banskej záchrannej stanice a tiež výrobní dispečeri, zástupca pre mechanizáciu, vrchný výrobný riaditeľ a bezpečnostný technik. Tí sa vyjadrovali ku skutočnostiam, ktoré nastali pred a po vzniku požiaru, či ku koordinácii prác pri hasení.

Niekoľko stoviek kahancov a sviečok zapálili 11. augusta 2009 obyvatelia Handlovej pri monumente sochy baníkov na znak úcty obetiam včerajšieho banského nešťastia v Handlovej.
Foto: TASR/Henrich Mišovič

25. - 26. novembra 2013
Na OS v Prievidzi pokračovalo hlavné pojednávanie s obžalovanými. Na súde vypovedali okrem iných aj ďalší svedkovia, ktorí sa zúčastnili na koordinácii hasenia požiaru.

24. - 25. februára 2014
Výpoveďami ďalších siedmich svedkov pokračovalo prerušené hlavné pojednávanie s obžalovanými. K okolnostiam, ktoré sa týkali výbuchu z augusta 2009, sa na súde vyjadrovali ako svedkovia obhajoby lekár Dušan Magdin, asanátor požiarov v bani Vladimír Štupák, merač Milan Matiašovský, vedúci zmeny pre razenie Róbert Gašpierik, technik Martin Melikant, vtedajší vedúci koordinácie výroby Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP) Karel D. (menovaný je obžalovaný z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu v bani v Novákoch, pozn. TASR) a svedok obžaloby - baník Peter Michal. Pred súdom sa ku skutočnostiam, ktoré sa týkali výbuchu v bani, vyjadrovali ako svedkovia obhajoby obvodní banskí inšpektori a členovia vyšetrovacej komisie nešťastia z Obvodného banského úradu (ObBÚ) v Prievidzi Ivan Bíreš a Mário Moko, hlavný banský merač na bani v Handlovej Jozef Chríbik, dispečer banskej záchrannej stanice Ján Obžera a mechanik sanitky záchrannej služby v Prievidzi Zsolt Zaťko.

28. - 29. apríla 2014
Výpoveďami ďalších svedkov sa začalo prerušené hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického výbuchu, ku ktorému sa vyjadroval Július Dulaj, zamestnanec Hornonitrianskych baní Prievidza (HBP), ktorý pracoval na povrchovom pracovisku a vtedajší revírnik Jozef Kováč. Samosudca na pojednávaní čítal tiež výpoveď medzičasom zomrelého svedka Miroslava Tadiana, ktorý bol špecialistom na dobývanie a dobrovoľným banským záchranárom. V ďalšej časti súd prehrával CD nosiče s rozhovormi medzi baňou a riadiacim dispečingom a DVD záznamy zo záchranných prác.

9. a 11. júna 2014
K príčinám výbuchu sa vyjadrovali štyria odborníci, ktorí vypracovali znalecké posudky. Námestník z Českého banského úradu Martin Štemberka, Pavol Vavrek z Technickej univerzity v Košiciach a Zdeněk Pavelek z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Ostrave za príčinu banského nešťastia, ktoré si vyžiadalo 20 ľudských životov, označili zhodu viacerých okolností. Jednou z nich mal byť výsyp materiálu. Svoj znalecký posudok prezentoval aj Ľudovít Jelemenský zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, ktorý sa zameral na fyzikálno-chemické procesy súvisiace s výbuchom. Pred OS vypovedal aj skladník výbušnín Ján Svetliansky, ktorý sa v čase udalosti nachádzal v sklade, približne 600 metrov od miesta výbuchu.

Na snímke v mramore vyryté mená posledných obetí, 20 baníkov a banských záchranárov, ktorí zahynuli pri tragickom výbuchu v Bani Handlová pred piatimi rokmi.
Foto: TASR/Pavol Remiaš

3. júla 2014
Hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej z augusta 2009 odročil samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi Pavol Bielik.

14. októbra 2014
Termíny hlavného pojednávania s obžalovanými v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej z augusta 2009, ktoré samosudca Okresného súdu (OS) v Prievidzi Pavol Bielik vytýčil na 15. a 20. októbra, boli zrušené. Dôvodom bola práceneschopnosť jedného z obžalovaných.

21. januára 2015
Prievidzský OS v tejto veci pojednával, pričom oboznamoval prítomných s listinnými dôkazmi.

23. januára 2015
Hlavné pojednávanie malo pokračovať 26. a 28. januára, ale bolo zrušené pre práceneschopnosť jedného z obžalovaných.

5. mája 2015
Oboznamovaním prítomných s listinnými dôkazmi zo spisu začalo na OS v Prievidzi odročené hlavné pojednávanie s obžalovanými v kauze tragického výbuchu v handlovskej bani.

6. mája 2015
Záverečnými rečami prokurátorky, zástupkyne poškodených, ako aj oboch obhajcov obžalovaných na Okresnom súde v Prievidzi pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej oslobodení.