Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Obžalovaný expolicajt z kauzy Judáš trvá na výsluchu prokurátora

Na snímke Jozef R. v pojednávacej miestnosti na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 19. januára 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

V prípade uznania viny hrozí Jozefovi R. trest odňatia slobody od päť do 12 rokov a prepadnutie majetku.

Banská Bystrica 19. januára (TASR) – Pred samosudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, sa v stredu postavil bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Jozef R., známy z kauzy Judáš. Pre médiá pred začiatkom procesu vyhlásil, že je nevinný.

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) ho obžaloba viní z trestného činu založenia a zosnovania zločineckej skupiny a dvoch skutkov zločinu prijímania úplatku.

Obhajoba Jozefa R. namietla prítomného prokurátora ÚŠP Petra Kysela, o čom mala už aj predtým informovať prokuratúru. Navyše ho žiada vypočuť ako svedka, trvá na tom.

Podľa prokurátora námietka zaujatosti vznesená voči jeho osobe bola už v minulosti vyriešená. On osobne sa necíti nijako zaujatý. Obžalovaný ho počas vyšetrovania nenamietal.

Netuším, k čomu by som mal vypovedať,“ reagoval Kysel na hlavnom pojednávaní.

Jozefa R. zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými bol v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ), dnes už nebohý Milan Lučanský, tiež bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinili ich z korupcie a jednu osobu aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

snímke Jozef R. na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 19. januára 2022.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Skupinu pôvodne ôsmich obvinených vrátane Jozefa R. zobral sudca ŠTS v decembri 2020 do väzby. Z nej sa dostal na slobodu v apríli minulého roku.

V prípade uznania viny hrozí Jozefovi R. trest odňatia slobody od päť do 12 rokov a prepadnutie majetku.