Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Obžalovaný Holanďan neprišiel, pre zdravotný stav vraj nemôže cestovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súd odročil pojednávanie na 26. apríla tohto roka.

Bratislava 8. marca (TASR) – Okresný súd Bratislava I dnes musel odročiť hlavné pojednávanie v prípade obžalovaného Holanďana Gerrita Jana K., ktorý mal podľa obžaloby v roku 2014 v centre Bratislavy zavraždiť 25-ročnú Simonu.

Gerrit Jan K. zaslal súdu lekárske ospravedlnenie v holandskom jazyku. Súd po preklade zistil, že Holanďan podľa vyjadrenia lekára nie je schopný cestovania pre zlý zdravotný stav.

Zástupca poškodeného považuje konanie obžalovaného za obštrukciu.

Gerrit Jan K. bol pôvodne stíhaný väzobne, spoza mreží sa však dostal na jeseň minulého roka. Predsedníčka Okresného súdu Bratislava I v tejto súvislosti odoslala v novembri minulého roka na disciplinárny senát Najvyššieho súdu SR návrh na začatie disciplinárneho konania voči trestnému sudcovi Okresného súdu Bratislava I Stanislavovi D.

"Dôvodom podania návrhu je jeho procesné pochybenie v trestnej veci obžalovaného G. J. K., na základe ktorej tento obžalovaný z vraždy musel byť prepustený odvolacím súdom z väzby na slobodu. Predsedníčka Okresného súdu Bratislava I navrhuje odvolanie z funkcie sudcu," povedal vtedy pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Spomínaný obžalovaný Holanďan sa dostal na slobodu z väzby pre možné pochybenie sudcu Stanislava D., nakoľko ten už nestihol na Krajský súd v Bratislave predložiť sťažnosť Gerrita Jana K. proti predĺženiu väzby, o ktorej sám rozhodol.

Holanďan Gerrit Jan K. sa napriek prepusteniu z väzby dostavil minulý rok 5. novembra na pojednávanie Okresného súdu Bratislava I. Obžalovaný vyhlásil, že je nevinný. "Využívam svoje právo nevypovedať a vypovedať nebudem," uviedol vtedy Gerrit Jan K.

Súd odročil pojednávanie na 26. apríla tohto roka.