Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Obžalovaný Ivan B. z kauzy Iris dostal deväťročný trest väzenia

Na snímke obžalovaná Vanessa P. odchádza z trestného pojednávania v predmete rozhodovania o obžalobe v kauze Iris 24. augusta 2023 na Okresnom súde Bratislava I. Obžalovaný Ivan B. dostal v kauze zariadenia pre seniorov Iris úhrnný deväťročný trest väzenia. Foto: TASR Pavol Zachar

Spoluobžalovaná Vanessa P. dostala trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Obžalovaný Ivan B. dostal v kauze zariadenia pre seniorov Iris úhrnný deväťročný trest väzenia. Spoluobžalovaná Vanessa P. dostala trojročný podmienečný trest odňatia slobody so skúšobnou dobou päť rokov. Vinní sú zo zločinu poškodenia zdravia, Ivan B. aj zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie. Vo štvrtok o tom rozhodol Mestský súd Bratislava I. Verdikt nie je právoplatný.

Obžalovaný si má odpykať trest vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. Súd mu uložil aj trest prepadnutia veci v podobe mobilného telefónu. Obaja dostali päťročný zákaz vykonávania ošetrovateľskej, opatrovateľskej alebo obdobnej činnosti. Vanessa P. má okrem probačného dohľadu aj povinnosť zamestnať sa v skúšobnej dobe. Poškodených, ktorí si uplatňujú nárok na náhradu škody, súd odkázal na civilný proces.



V zariadení mali podľa obžaloby klientom indikovať a podávať lieky a liečivá aj napriek tomu, že na to nemali odbornú spôsobilosť. Sudca Branislav Harabin zdôraznil, že obžalovaný vedel o tom, že nemá spôsobilosť podávať lieky. Ivan B. mal takisto kontaktovať osoby s cieľom sexuálneho styku za finančnú odmenu. Poškodeným mal zatajiť, že má potvrdenú infekciu vírusom HIV.

"Priamo na pojednávaní sme zahlásili odvolanie, ktoré sa budeme snažiť podrobne zdôvodniť," povedal obhajca obžalovaného Ivan Syrový. Jeho klient na vyhlásení rozsudku nebol prítomný. Obžalovaná Vanessa P. si ponechala lehotu na prípadné podanie odvolania.

Prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Peter Pilár považuje uložený trest za zákonný a založený na vykonanom dokazovaní. Tiež si ponechal lehotu na prípadné podanie odvolania. "Vzhľadom na určité špecifiká a právnu úpravu v rámci rezortu prokuratúry bude potrebné túto otázku ešte vyhodnotiť s príslušným vedúcim prokurátorom," zdôvodnil.



Sudca hovoril o potrebe preskúmať postup orgánov činných v trestom konaní, ktoré konali až štyri mesiace po tom, ako sa javí, že mali informácie o páchaní trestnej činnosti v zariadení Iris. "Táto otázka zo strany prokuratúry nebude ignorovaná," reagoval prokurátor.

Vanessa P. urobila v októbri 2019 vyhlásenie o vine. Uviedla, že o podávaní liekov klientom zariadenia rozhodoval Ivan B. napriek tomu, že nie je lekár. Taktiež, že do zariadenia vodil osoby, ktoré tam neboli zamestnané a ani hospitalizované. Priznala tiež, že spolu s ďalšími osobami v zariadení užívali drogy a konzumovali alkohol.