Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Obžalovaný košický notár v kauze sprenevery na súd opäť neprišiel

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Obžalovaný sa na súd v stredu nedostavil s odkazom na svoj zlý zdravotný stav, čo podložil lekárskou správou. Sudkyňa preto odročila pojednávanie na 25. septembra.

Košice 10. apríla (TASR) - Hlavné pojednávanie v ďalšom prípade zločinu sprenevery, z ktorej je obžalovaný Vojtech K., sa v stredu začalo na Mestskom súde v Košiciach. Podľa obžaloby mal košický notár svojim klientom spôsobiť škodu 410.000 eur, spolu s iným prejednávaným prípadom však dosahuje škoda viac ako dva milióny eur.

Obžalovaný sa na súd v stredu nedostavil s odkazom na svoj zlý zdravotný stav, čo podložil lekárskou správou. Sudkyňa preto odročila pojednávanie na 25. septembra. Celkový zdravotný stav obžalovaného aj jeho spôsobilosť zúčastniť sa na pojednávaniach má na žiadosť prokuratúry určiť znalecký posudok. Obhajoba predložila súdu okrem iného doklad, že jej klientovi bol priznaný invalidný dôchodok a príspevok na osobnú asistenciu.

Prvý prípad sprenevery, v ktorom mal Vojtech K. ako notár spôsobiť škodu za takmer 1,8 milióna eur, začal košický mestský súd pojednávať 3. októbra 2023. Ani vtedy sa Vojtech K. nedostavil. K pokračovaniu v tejto veci zatiaľ nedošlo vzhľadom na proces rozhodovania o námietke zaujatosti voči sudcovi podanej zo strany obžalovaného.

Pri uznaní viny podľa platného trestného zákona hrozí obžalovanému trest odňatia slobody na desať až 15 rokov.

Vojtech K. bol koncom apríla 2021 nezvestný a následne tvrdil, že sa stal obeťou vydieračského únosu, pri ktorom mal prísť o štyri milióny eur, pričom peniaze použil práve na tento účel. Vyšetrovanie únos nepotvrdilo a trestné stíhanie sa napokon obrátilo proti nemu. Postupne sa pritom prihlásili ďalší poškodení. Podľa obžaloby notár prevádzal finančné prostriedky, ktoré prijal do notárskej úschovy, do stávkovej spoločnosti.