Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Ocenené sestry prijal prezident A. Kiska

Prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR/Martin Baumann

Najlepším sestrám za minulý rok dnes za ich prácu a službu ľuďom poďakoval aj prezident SR Andrej Kiska. V Prezidentskom paláci prijal sestry, ktoré ocenili Bielym srdcom.

Bratislava 26. mája (TASR) – Najlepším sestrám za minulý rok dnes za ich prácu a službu ľuďom poďakoval aj prezident SR Andrej Kiska. V Prezidentskom paláci prijal sestry, ktoré ocenili Bielym srdcom. "S vašou prácou sa spája súcit, ľudskosť, zodpovednosť. Ste zdrojom útechy nielen pre svojich pacientov," prihovoril sa im.

Zdravotníctvo označila hlava štátu za jednu zo svojich priorít, pričom avizoval, že bude aj naďalej upozorňovať na problémy v tejto oblasti. "Zdravotníctvo je choré a naliehavo potrebuje pomoc, často ho trápia tie isté problémy ako jeho pacientov. Sestier je málo a platy sú nízke, niektoré sestry odchádzajú do zahraničia," povedal Kiska.

Biele srdce udelila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek 30 sestrám. Oceňovalo sa v troch kategóriách – Sestra a pôrodná asistentka v praxi, Sestra a pôrodná asistentka – manažérka, Sestra a pôrodná asistentka – pedagóg. "Chceme takto poďakovať všetkým slovenským sestrám za prácu, ich povolanie je náročné a na Slovensku stále nedocenené," uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová. Na situáciu sestier podľa jej slov upozorňovali hlavu štátu už v minulosti.

Biele srdce ako celosvetový symbol oficiálne zvolili v roku 1999 pri príležitosti 100. výročia založenia Medzinárodnej rady sestier. Tvar srdca má predstavovať humánnosť a belosť zase "prelínanie sa všetkých farieb, ktoré svet pozná". Ocenenia odovzdali v piatok (22.5.) v Bratislave na podujatí pod záštitou prezidenta.