Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

Ocenenie Biela vrana získali dvaja učitelia, ochranárka a úradníčka

Tlačová konferencia pri príležitosti udeľovania ocenenia Biela vrana. Bratislava, 17. novembra 2013. Foto: TASR/Michal Svítok

Biela Vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Od roku 2008 ju udeľujú občianske združenia Aliancia Fair-play a VIA IURIS.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Dvaja učitelia upozorňujúci štát na plytvanie v rezorte školstva, úradníčka, ktorá sa postavila internému nariadeniu a aktivistka zasväcujúca život ochrane stromov. To sú tohtoroční držitelia ocenenia Biela vrana, ktoré už po šiesty raz odovzdali Aliancia Fair-play a VIA IURIS. Po druhýkrát v histórii udelila porota aj ocenenie za dlhodobý prínos.

Ocenenými učiteľmi sú Vladimír Crmoman a Oto Žarnay.

Učiteľ bratislavskej Spojenej školy Novohradská Vladimír Crmoman dlhodobo poukazuje na plytvanie v rezorte školstva a podniká kroky smerujúce k potrestaniu vinníkov. Je odhodlaný v tom pokračovať. "Bez váhania treba všetko, čo u nás nie je v poriadku, zverejniť, nahlásiť či podať trestné oznámenie. Inak sa potom nemôžeme sťažovať na nehospodárnosť, rodinkárstvo alebo inú nespravodlivosť," uviedol.
Ocenený učiteľ Vladimír Crmoman
Foto: TASR/Michal Svítok

Bývalý učiteľ Obchodnej akadémie v Košiciach Oto Žarnay zase upozornil na podozrivé účty školy za právnikov a následne prišiel z "organizačných dôvodov" o miesto. Napriek tomu to neľutuje. "Človek sa môže cítiť slobodným a šťastným len vtedy, keď nezaprie svoje ideály, neponíži sa sám pred sebou a nedovolí, aby ho ovládol strach prejaviť svoj vlastný názor," povedal Žarnay.

Ocenený bývalý učiteľ Oto Žarnay.
Foto: TASR/Michal Svítok


Bývalá zamestnankyňa Sociálnej poisťovne Mariana Vavrová pracovala ako právnička na ústredí Sociálnej poisťovne. Najmladšia laureátka ocenenia v histórii sa postavila proti internému predpisu poisťovne, ktorý nariaďoval, ako mali byť vypočítavané dôchodky bývalých policajtov a vojakov. Podľa nej však nemal oporu v zákone. Vavrová spísala petíciu, ktorú podporilo 86 ľudí z ústredia a vzápätí dostala výpoveď. "V zamestnaní, zvlášť vo verejnoprávnej inštitúcii, si svoju prácu musím vykonávať v súlade s právnymi predpismi. Keď som však spolu s viacerými odbornými zamestnancami dospela k názoru, že vnútorný predpis zamestnávateľa môže byť v rozpore so zákonom, bolo mojou povinnosťou upozorniť svojho zamestnávateľa na túto skutočnosť. Rozumný zamestnávateľ by mal takúto iniciatívu privítať a nie svojich zamestnancov postihovať," myslí si Vavrová.

Stanovisko Sociálnej poisťovne

V utorok 19. novembra sme do redakcie dostali stanovisko riaditeľa komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Ing. Petra Višvádera. V stanovisku uvádza, že "s p. Marianou Vavrovou rozviazala Sociálna poisťovňa pracovný pomer z organizačných dôvodov, ktoré s ňou opisovanými okolnosťami vôbec nesúvisia. Z organizačných dôvodov v tejto sekcii, v ktorej p. M. Vavrová pracovala, odišli aj ďalší traja zamestnanci. Zároveň p. Vavrová opakovane odmietla ponuku na inú vhodnú prácu, pri ktorej by využila svoje právnické vzdelanie – v inom odbore v ústredí Sociálnej poisťovne pri nezmenenej výške tarifnej mzdy. Nie je preto možné hovoriť o tom, že bola diskriminovaná a zo Sociálne poisťovne musela odísť za svoj názor. O pracovno-právnom spore (rozviazaní pracovného pomeru z organizačných dôvodov)v konečnom dôsledku rozhodne súd. Údajný spor p. M. Vavrovej o „interný predpis Sociálnej poisťovne“ má širšie právnicko-odborné súvislosti. Preto len stručne: Tvrdenie p. Vavrovej, že Sociálna poisťovňa interným predpisom postupuje v rozpore so zákonom, je jej subjektívnym názorom. Predmetom interného predpisu je postup určený judikátmi Najvyššieho súdu SR pri vyplácaní dôchodkov bývalým policajtom a vojakom. Sociálna poisťovňa zároveň nemá oprávnenie dať podnet na Ústavný súd SR, ako to tvrdí v médiách p. Vavrová."


Ocenená bývalá pracovníčka Sociálnej poisťovne Mariana Vavrová.
Foto: TASR/Michal Svítok



Ochranárka Katarína Šimončičová, známa aj ako "strombudsmanka", získala ocenenie za dlhodobý prínos pri ochrane životného prostredia. Vyše 15 rokov vedie výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny v Bratislave. Ročne absolvuje stovky výrubových konaní stromov. Zažila zastrašovanie, úsilie o podplácanie aj fyzický útok. Angažovala sa v známych bratislavských kauzách ako PKO, Riverpark alebo lesík Krasovského.
Ocenená aktivistka a ochranárka Katarína Šimončičová. Bratislava, 17. novembra 2013.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Nečinnosť zväčšuje strach. Keď sa ľudia neozvú, politici akoby nemali limity. Tí prichádzajú a odchádzajú, ale my sme občanmi celý život," povedala Šimončičová.



Laureátov 6. ročníka vybrala porota, ktorá hodnotila nominácie predložené organizátormi a Radou Bielej Vrany. Členmi poroty boli filozof Fedor Blaščák, výtvarník Daniel Fischer, novinár a scenárista Eugen Gindl, politológ Erik Láštic, Biele Vrany Zuzana Melicherčíková a Simona Rudavská a textár Ján Štrasser. Sošky už tradične vytvoril uznávaný výtvarník Fero Guldan na mieru pre každého z laureátov.

Biela Vrana je ocenením spoločensky prínosného a odvážneho občianskeho činu. Od roku 2008 ju udeľujú občianske združenia Aliancia Fair-play a VIA IURIS.