Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Ocenenie Zlatý biatec si prevzal policajný prezident Tibor Gašpar

Piate mimoriadne stretnutie reprezentantov združenia Neformálne ekonomické fórum (NEF) Hospodársky klub a odovzdávanie ocenenia Zlatý biatec za rok 2014 v Bratislave 18. marca 2015. Na snímke vpravo ocenený prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar, vľavo cenu mu odovzdáva predseda výboru klubu Ján Gabriel. Foto: TASR/Štefan Puškáš

"Získať ocenenie od ľudí, ktorí majú záujem o chod tejto spoločnosti, od ľudí s určitým vekom a vzdelaním, si vážim," uviedol Gašpar.

Bratislava 18. marca (TASR) – Združenie Neformálne ekonomické fórum (NEF) - Hospodársky klub dnes v Bratislave udeľovalo prestížne ocenenie Zlatý biatec a Prominent ekonomiky 2014. Zverejnilo aj výsledky hlasovaní v anketách Najlepšia banka a Najsympatickejší politik sveta.

Víťazné ocenenie Zlatý biatec si z 21 nominovaných prevzal prezident Policajného zboru (PZ) SR Tibor Gašpar. "Získať ocenenie od ľudí, ktorí majú záujem o chod tejto spoločnosti, od ľudí s určitým vekom a vzdelaním, si vážim. Vnímam to aj tak, že ocenili prácu nielen mňa, ale aj mojich kolegov," povedal TASR Gašpar. Ako ďalej konštatoval, Slovensko je v kontexte toho, čo sa deje vo svete, pomerne bezpečné. "Máme síce veľa bezpečnostných problémov, ktoré treba riešiť, ale tie sa budú vyvíjať. Chcem však povedať, že bezpečnosť tvoríme všetci," pripomenul Gašpar.

Ďalším oceneným bol zakladateľ súkromnej advokácie na Slovensku a historicky prvý predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Anton Blaha. Poukázal na symboliku, keď na jednej strane bol ocenený prezident policajného zboru a na druhej prvý predseda súkromnej advokácie na Slovensku. "Symbol vidím v tom, že advokáti sú za poriadok, za dodržiavanie práva, v určitej fáze sme s políciou aj proti sebe. Na jednej strane úlohou polície je stíhať zločin, avšak advokáti v rámci toho zabezpečujú dodržiavanie práv nielen zo strany ľudí, ale aj štátnych orgánov," konštatoval Blaha.

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko ako ďalší z ocenených považuje cenu aj za záväzok zmeniť komunikáciu strany. "Znamená to pre mňa urobiť zo SNS štandardnú stranu, ktorá bude spoľahlivým partnerom pri riadení štátu. Nie antisemitskú, nie nenávistnú," povedal Danko.

Prominentom ekonomiky za rok 2014 sa stala obchodná spoločnosť Alfa Bio z Banskej Bystrice a spoločnosť Roman restaurants.

V XII. ročníku internetovej ankety Najsympatickejší politik sveta (World politician) 2014 získal najviac hlasov prezident ČĽR Si Ťin-pching, nasledovali ho ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a ruský prezident Vladimir Putin.

V ankete XV. ročníka Najlepšia banka (Best bank) získala najviac hlasov Prvá stavebná sporiteľňa, nasledovali ju J&T Banka a Slovenská sporiteľňa.

Zahraničného laureáta ceny Zlatý biatec za rok 2014 NEF vyhlási na 104. riadnom zhromaždení v jarnom období roka 2015. Pred rokom si cenu prevzal premiér Čiernej Hory Milo Djukanovič za zásluhy o vytvorenie stabilnej multinárodnej Čiernej Hory a za osobný prínos k šíreniu európskych hodnôt na západnom Balkáne.