Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Ochrana dravcov: Na Slovensku zahniezdilo menej orlov kráľovských

Na snímke orol kráľovský. Foto: TASR - František Iván

Páry vychovali celkovo 84 mláďat.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Tento rok zahniezdilo na Slovensku menej párov orlov kráľovských. "Hoci sa orly zdržiavali na lokalitách, už na jar zahniezdilo o takmer tretinu menej párov, než rok predtým. Nakoniec bolo zo 64 párov úspešných 54. Páry vychovali celkovo 84 mláďat," uviedol Tomáš Veselovský z Ochrany dravcov na Slovensku (RPS).

Orly sa podľa neho museli vyrovnávať aj s vrtochmi počasia. "Na viacerých lokalitách silný vietor zhodil hniezda vážiace aj desiatky kilogramov alebo polámal konáre, na ktorých boli postavené. Dokonca počas monitoringu v okrese Galanta sme našli spadnuté hniezdo aj s dvoma uhynutými mláďatami," povedal Veselovský.

Ochranári upozornili na to, že negatívny vplyv na vyletené mláďatá môžu mať aj elektrické vedenia v blízkosti hniezd. "Mláďatá sa pri prvých preletoch rýchlo unavia a dosadnú na prvé vyvýšené miesto v okolí. Často na konzoly na stĺpoch 22-kilovoltových elektrických vedení. Pri dosadnutí v blízkosti 'živého' vodiča ich môže zasiahnuť elektrický prúd, ktorý im spôsobí rozsiahle popáleniny, a nezriedka priamo uhynú," ozrejmil Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku. Priblížil, že najrizikovejšie úseky elektrických vedení energetici ošetrili špeciálnymi chráničkami a na ďalších sa pracuje.

Orol kráľovský na Slovensku hniezdi v nížinách a stredne vysokých pohoriach na západnom a východnom Slovensku. Hniezdo si často stavia na solitérnych stromoch, vo vetrolamoch a na okrajoch lesa.