Slovensko

Ochrana osobných údajov Európanov sa má zvýšiť

TASR, 29. januára 2016 10:39

Zabezpečiť to má európske nariadenie, ktoré má upraviť pravidlá ochrany osobných údajov.

Ilustračné foto Foto: TASR
Bratislava 29. januára (TASR) - Ochrana osobných údajov občanov Európskej únie (EÚ) by sa mala zvýšiť. Zabezpečiť to má európske nariadenie, ktoré má upraviť pravidlá ochrany osobných údajov. Má tiež uľahčiť život podnikom, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb. Európske nariadenie by malo byť prijaté v priebehu niekoľkých týždňov. Pre TASR to povedal vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie v SR Andrej Králik.

"Súčasné pravidlá sú v platnosti od roku 1995, kedy ešte neexistovala väčšina online služieb, ako elektronické obchody, sociálne siete, ktoré občania EÚ denne využívajú. A práve preto, že je potrebné posilniť ochranu osobných údajov a tiež zjednodušiť život pre podniky, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb, dochádza k tejto reforme," vysvetlil Králik s tým, že reforma obsahuje viaceré prvky na posilnenie ochrany osobných údajov.

Napríklad právo byť zabudnutý. "Každý občan, keď sa rozhodne, že už nechce pôsobiť na nejakej sociálnej sieti alebo nechce poskytovať ďalej údaje o svojej osobe v rámci nejakej elektronickej platformy, tak všetky jeho osobné údaje budú musieť byť vymazané," priblížil Králik.

Život európskym občanom má uľahčiť aj právo na prenosnosť údajov. Po novom by malo platiť, že si občan môže vziať späť svoje osobné údaje, ktoré dal organizácii alebo online službe, a preniesť si ich inde. Ďalšou zmenou má byť informačná povinnosť operátorov, ktorí sa stanú obeťou hackerského útoku. "Budú mať povinnosť bezodkladne informovať všetkých užívateľov, ktorých dáta spracovávajú," uviedol Králik.

Jednotné pravidlá majú pomôcť aj podnikom, ktoré pôsobia v oblasti cezhraničných online služieb. "Dnes ak máte elektronický obchod a niekoľko pobočiek v členských štátoch, musíte oslovovať národné orgány na ochranu osobných údajov, všade si získavať potrebné autorizácie, poznať pravidlá každého z členských štátov, kde máte pobočku. Na základe tejto reformy dôjde k tomu, že bude platiť pravidlo jeden kontinent, jeden zákon a bude existovať jednotné kontaktné miesto," opísal Králik.

Ak si teda slovenský elektronický obchod bude chcieť založiť pobočky vo viacerých členských krajinách únie, bude mu stačiť, ak si získa potrebné povolenia na slovenskom Úrade na ochranu osobných údajov. "A nebude musieť prácne oslovovať ďalších 15 rôznych autorít," doplnil Králik.

Väčšiu ochranu majú dostať aj deti. "Nariadenie uznáva, že deti majú právo na osobitnú ochranu svojich osobných údajov. Deti sú viac zraniteľné, nemajú dostatočné povedomie o nebezpečenstvách ukladania osobných údajov v elektronickom priestore. Preto toto nariadenie vychádza z toho, že deti by mali mať posilnenú ochranu," objasnil Králik.

Diskusia o nariadení o ochrane údajov trvala na európskej úrovni štyri roky. Očakáva sa od neho, že pomôže Európe čeliť výzvam digitálneho veku. Nariadenie má posilniť práva občanov a dať im skutočnú kontrolu nad ich osobnými údajmi. Prinesie už spomínaný jednotný rámec pre firmy. Formálne má byť nariadenie ratifikované začiatkom tohto roka a nadobudnúť účinnosť v celej únii má v roku 2018.

Prečítajte si aj:

28. januára 2016 9:00

Európa si pripomína Európsky deň na ochranu osobných údajov
Dátum 28. január dáva občanom EÚ príležitosť, aby sa informovali o všetkom, čo sa týka ochrany údajov a o svojich právach v tejto problematike.

sk
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

dnes 18:16

J. Figeľ: Spravodlivosť pre obete islamistov je dôležitá
Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu o vyšetrovaní vojnových zločinov v Iraku. Podľa osobitného vyslanca J. Figeľa je to dôležitý krok aj pre náboženské a etnické menšiny.

sk
dnes 18:15

V Banskej Bystrici pribudli 15. a 16. kameň pred domami obetí nacistov
Pred domom na Hornej ulici 51 bol uložený kameň na pamiatku Viliama Salnera, Pred vilou na Hornej ulici 55 bol zase uložený kameň architektovi Alexandrovi Skuteckému. audio

sk
dnes 15:27

PRIESKUM: Najvyšší potenciál získať voličov druhých strán má SNS
Na prvom mieste je SNS s 12,8 percentami, na druhom je SaS s 8,8 percentami a na treťom SMER-SD Smer-SD so ziskom 8,5 percent. Prieskum urobila agentúra v septembri.

sk

Najčítanejšie Slovensko

Téma TASR



Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac