Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Ochrana prírody má byť vo verejnom záujme, žiadajú opoziční poslanci

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Novelou opozičných poslancov sa parlament bude zaoberať v prvom čítaní na decembrovej schôdzi.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Ochrana prírody a krajiny by mala byť vždy vykonávaná vo verejnom záujme, pričom nebude môcť byť spochybnená žiadnym iným verejným záujmom. Takúto zásadu chcú do zákona o ochrane prírody a krajiny (ZOPK) presadiť poslanci Mikuláš Huba (nezaradený), Ján Mičovský a Martin Fecko (obaja OĽaNO).

Novelou opozičných poslancov sa parlament bude zaoberať v prvom čítaní na decembrovej schôdzi, ktorá sa začína v utorok (25.11.). Prichádzajú s ňou preto, že podľa ich názoru zákon nie je v súlade s príslušnými smernicami Európskej únie a ratifikovanými medzinárodnými dohovormi. Slovensku hrozí uloženie finančnej pokuty alebo inej sankcie, varujú.

„V súčasnosti sa dá jednoznačne konštatovať, že ZOPK v niektorých svojich častiach nedostatočne zohľadňuje znenie príslušných európskych smerníc, či dokonca vylučuje ich aplikáciu,“ uvádzajú v dôvodovej správe k svojmu návrhu.

Poslanci konštatujú rozpor pri smernici o biotopoch. V našom zákone sa podľa nich ochrana, namiesto podstatne širšie chápanej ochrany prirodzených biotopov zúžila len na ochranu prírodných biotopov.

Zmenami sa tiež podľa nich so zákona vylúčila ochrana zachovania charakteristického vzhľadu krajiny a relativizoval sa zmysel a dôležitosť ochrany prírody a krajiny. „Považujeme to za konanie v rozpore s Európskym dohovorom o krajine z roku 2000, ktorý Slovenská republika ratifikovala v roku 2005,“ domnievajú sa.

Konštatujú tiež, že súčasné znenie ZOPK nedostatočne rieši posudzovanie vplyvov na európsku sústavu chránených území. Navrhujú postup, prostredníctvom ktorého sa zabezpečí, aby nedochádzalo k situáciám, keď najrizikovejšie projekty sa posudzujú len cez dobrovoľné posúdenia vplyvov na európsku sústavu chránených území. „A to ešte podľa metodiky iného štátu - Českej republiky,“ zdôraznili.

Poslanci sa napokon snažia zosúladiť aj postup pri vykonávaní výskumu. Súčasné znenie podľa nich upiera právo slobodne nakladať s výsledkami výskumu, čo má byť v rozpore so smernicou Európskeho parlamentu a Rady o právnej ochrane databáz.

Tá ustanovuje, že na preklad, zmeny, usporiadanie a všetky ďalšie úpravy databázy má výhradné právo zhotoviteľ databázy. Ten má výhradné právo aj na rozmnožovanie databázy alebo jej časti akýmikoľvek prostriedkami.