Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Ochranári, poľovníci a envirorezort rokovali o problémových medveďoch

Na archívnej snímke medveď hnedý. Foto: TASR Milan Kapusta

Po preskúmaní návrhu dohôd sa účastníci zhodli, že ho je potrebné prerokovať aj s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, a že diskusia s oboma rezortmi bude naďalej pokračovať.

Bratislava 2. augusta (TASR) - Ochranári, poľovníci a zástupcovia envirorezortu v utorok (1. 8.) rokovali o problémových jedincoch medveďa hnedého. Zhodli sa, že aktuálna situácia v tejto súvislosti je vyhrotená a politicky manipulovaná. Deklarovali tiež záujem na spoločnom riešení problematiky. TASR o tom informovali z odboru komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Cieľom stretnutia bolo nadviazať spoluprácu medzi pracovníkmi Zásahového tímu pre medveďa hnedého ŠOP SR a poľovníckymi subjektmi, ktoré zastrešuje Slovenská poľovnícka komora (SPK) a Slovenský poľovnícky zväz (SPZ). "Štátni ochranári navrhli zástupcom SPK a SPZ možnosť využitia dohôd o spolupráci medzi ŠOP SR a poľovníckymi subjektami pri riešení konkrétnych identifikovaných problémových jedincoch medveďa hnedého," ozrejmili ochranári.

Po preskúmaní návrhu dohôd sa účastníci zhodli, že ho je potrebné prerokovať aj s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, a že diskusia s oboma rezortmi bude naďalej pokračovať. Vymenili si aj názory na návrh zástupcov poľovníckej samosprávy, týkajúci sa vyhodnotenia a aktualizácie opatrení programu starostlivosti o medveďa hnedého.

Účastníci sa tiež zhodli, že aktuálna situácia medzi poľovníkmi, lesníkmi, ochrancami prírody či obyvateľmi vidieka i miest je vyhrotená a politicky manipulovaná. "MŽP SR, ŠOP SR, SPZ a SPK majú záujem na spolupráci pri riešení problémových jedincov medveďa hnedého a je vhodné, aby spoločne urobili efektívne opatrenia smerujúce k upokojeniu situácie," doplnila ŠOP.