Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Ochranári stavajú z vŕbového prútia hniezda pre vtáčie dravce

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ochranári v rámci projektu rozmiestnili doteraz 20 hniezd na západnom a východnom Slovensku.

Bratislava 26. marca (TASR) – Z vŕbového prútia nemajú v týchto dňoch osoh iba tí, ktorí chcú upliesť veľkonočné korbáče. Tento materiál pomôže aj vtáčím dravcom vo forme prútených hviezd, ktoré pre ne pripravujú aktivisti z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

"Hniezda z vŕbového prútia sú po úprave dokonalou imitáciou prirodzeného hniezda, navyše sú stabilnejšie a pevnejšie," vysvetlil Jozef Chavko, predseda Ochrany dravcov na Slovensku. K takýmto hniezdam majú dôveru aj samotné vtáky, čo dokazuje najnovší prípad zo Záhoria. "V jednej z podložiek neďaleko obce Zohor začal hniezdiť výr skalný," spresnil Chavko. Ako dodal, to, že hniezdo obsadil výr tak rýchlo, len dokazuje, že dopyt vtáctva po vhodných hniezdnych podmienkach je veľký.

Hniezdo umiestnili aktivisti v rámci projektu LIFE Energia. Pôvodne bolo určené pre orla kráľovského, ktorý lokalitu na Záhorí pravidelne obsadzuje. "Orly si často postavia hniezdo v najvyššej časti stromu a stáva sa, že nestabilné hniezda spadnú, alebo sú pre orly nebezpečné. V takýchto prípadoch môže byť zničená znáška či zranené mláďa, ktoré z hniezda vypadne," upozornil Chavko. "Naše hniezda z vŕbového prútia sú omnoho bezpečnejšie, bez problémov udrží nielen dospelé vtáky, ale aj mláďatá," doplnil.

Ochranári v rámci projektu rozmiestnili doteraz 20 hniezd na západnom a východnom Slovensku. Ďalších 20 má ešte pribudnúť. "Aj týmto spôsobom chceme pomôcť orlovi kráľovskému, ktorý je najmä na západnom Slovensku ohrozený predovšetkým nelegálnymi aktivitami a drastickými zmenami krajiny v dôsledku činnosti človeka," uviedol predseda Ochrany dravcov na Slovensku.